1 Kasım 2011 Salı

ZEYTİNYAĞLI MİLAS YEMEKLERİ


1-Ebegümeci Kavurması: Pazardan alınan veya ovadan toplanan ebegümeci önce güzelce yıkanır. Taşını-toprağını iyice bıraksın diye içi su dolu bir kabın içinde bir süre bekletilir. Sudan çıkarılan ebegümeci(kaba-gaba: yerli dilde bu şekilde adlandırıldığı da olur) otları suyunu bırakması(sırkıtması) için yine bir süre bekletilir. Sonra saplarının bir kısmı(kalın tarafı) kesilerek, ot doğrama tahtası üzerinde veya yastıgeç(yufka açılan tahta) üzerinde ince ince doğranır. Ocağın üzerindeki tavanın içine biraz zeytinyağı konur. Yağ kızgınlaşınca, içine kuru soğan doğranır. Kızan yağın içinde bu soğan karıştırılarak çiğliğinin gitmesi sağlanır. Doğranan ebegümeci, tavanın içine atılır ve karıştırılmaya başlanır. Ebegümeci hafiften yumuşamaya başlayınca, fazla bekletmeden hafif çiğden pişmesi sağlanınca ocaktan alınır ve servis yapılır.
Acı sevenler için, bu pişirme sırasında, içine kurutulmuş küçük (kırmızı)acı biber doğranabilir. Bu, ebegümecini acılı hale getirir. Ebegümeci kavurması çok lezzetli olur. Yoğurtla yemesi çok nefistir. Soğanla yenilmesi ise farklı bir lezzet duygusu ve tatmini yaratır. Turşuyla yenmesi de ayrı bir damak tadı ve lezzettir. Kabuğu soyulmuş ve dilimler halinde kesilmiş acı veya tatlı yumru haldeki turbun da bu yöresel yemeğin yanında yenilmesi ayrı bir lezzet kaynağıdır. Acıyı sevenlerde acı biberleri bunun yanında iştahla yiyebilirler. Bu yemeğin tadına bakmak isteyenler; İlkbahar aylarında Milas’a davet edilir…

Tarifi: 2 bağ ebegümeci, 1 bağ arapsaçı, 1 bağ kazayağı(kazyak), 1 baş kurusoğan, 1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber ve 1 çay bardağı zeytinyağı. Yıkanmış ve temizlenmiş ebegümeci, arapsaçı ve kazayağı ince ince doğranır. Tavaya zeytinyağı konulur, soğan doğranır ve kavrulur. Üzerine doğranmış otlar konulur ve karıştırılır. Tavadaki malzemenin içine toz kırmızıbiber veya kurutulmuş kırmızı biber de atılabilir. Tavanın içindeki malzeme pişme kıvamına geldiği zaman ocaktan alınır ve sofraya servis yapılır.
(Tarifi yapan: Gülden Sökelioğlu)



2)Turp Otu Haşlaması: Turp otu veya hardal otu, ocakta, kaynamış suda iyice haşlanarak, yumuşaması sağlanır. Sonra bunlar, geniş bir kaba konularak, üzerine zeytinyağı dökülür. İyice karıştırılır. Sonra üzerine limon sıkılır.  Bu ekşileme türü ekmekli veya ekmeksiz yenir. Ekmeksiz yemek daha fazla tat verir insana. Acı hardal ekşilemesinin ise daha başka bir tadı vardır. Bu da bahar aylarının yemeği/azığıdır Milas’ta.

Tarifi: 2 bağ turp otu ayıklanır. Yaprakları birbirinden ayrılır. Bol suda yıkanır. Önceden tencerede kaynatılmış bol su içine atılır. Suyun içine tuz atılır. İyice haşlandıktan sonra turp otu sudan çıkarılır. Tabağa konulur. Bıçakla kesilir. Üzerine zeytinyağı gezdirilir. İstenirse dövülmüş sarımsak ve limon karışımı da dökülerek yenir.
(Tarifi yapan: Gülden Sökelioğlu) 



3-Et kavurma: Milas’ın en önemli yemek türüdür. Kavurmalık yağsız olmalı ve içinde lif olmamalıdır. Bunun için dana eti kullanılır. Bu et, dananın göğüs, baldır ve sırt etlerini kullanmak gerekir. Bu etler kuşbaşı doğranır. Ocağın üzerinde bulunan ortası çukur, orta boy tepsi şeklindeki tavanın içine zeytinyağı konur.  Zeytinyağının kızması beklenir. Eti yumuşak düşürmesi için zeytinyağının içine çok az su konulur. Sonra doğranmış et tavanın içine atılarak karıştırılmaya başlanır. Yeme kıvamına gelen et, tabaklar içinde servis yapılır. Tabağın içine, etlerin yanına, ince doğranmış soğan konur. Biraz maydanoz konur, mevsiminde küçük yeşil acı biber konur, yoksa kurusu konur. Ekmeği, kavurmanın yağına bandırarak yemek hoş bir lezzet yaratır insanın ağzının içinde.   Tabağın kenarına ince ince doğranmış domatesler de sıralanır.



4-Ciğer Kavurma: Ciğer kavurma da et kavurma gibi benzer yöntemlerle hazırlanır ve aynı şekilde servis yapılır.
(Et ve ciğer kavurma Milas’ta çok ünlüdür. Bir de Selimiye’nin bu kavurmaları meşhurdur. Bu kavurma çeşitleri; Milas’ta her lokantada yapılır. Özellikle Belediyenin altındaki “Milas Arastası”nda ve Hacı İlyas Camisinin yanındaki “Hacının Yeri”nde bu özgün Milas yemeklerini yemek mümkündür. Salt bunun için Milas’a gelmeye ve Bodrum’a geçerken Milas’ın içine girmeye değer.)
Kaynak: http://www.milasbilgi.com/


Hiç yorum yok: