Zeytin Üreten Ülkeler:
Dünyada 37 ülkede ekonomik anlamda zeytin üretimi yapılmaktadır. 9.8 milyon hektar dünya zeytin üretimini alanlarının % 95’i Akdeniz bölgesinde yer aldığı görülmektedir. Yaklaşık 13 milyon ton olan dünya dane zeytin üretiminin ülkelere göre dağılımı aşağıdaki gibidir. Türkiye, ortalama 1 milyon tonu aşan dane zeytin üretimiyle 4. sırada yer almaktadır.(Kaynak: www.zae.gov.tr)
İspanya : % 26
İtalya : % 23
Yunanistan : % 15
Türkiye : % 9
Tunus : % 8
Fas : % 5
Diğerleri : % 14
Zeytinyağı Üreten Ülkeler :
Dünya zeytinyağı üretimi dört yıllık dönemde(1996–1997/1999–2000) ortalama 2.458.900 tondur. Üretimin % 75’i AB ülkeleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Zeytin üreten ülkeler ve oranları aşağıdadır.
İspanya : % 33
İtalya : % 23
Yunanistan : % 17
Tunus : % 8
Türkiye : % 5
Diğerleri : % 14
(Kaynak: www.zae.gov.tr)
Zeytinyağı İhraç Eden Ülkeler:
Üretimin büyük kısmı(% 82) üretici ülkelerde tüketilmekte, % 18’i ihraç edilmektedir.
AB Ülkeleri(İspanya+İtalya+Yunanistan) : % 54
Tunus : % 29
Türkiye : % 10
Diğerleri : % 7
(Kaynak: www.zae.gov.tr)
Zeytinyağı Tüketen Ülkeler:
İtalya : % 32
İspanya : % 21
Yunanistan : % 9
ABD : % 7
Suriye : % 4
Diğerleri : % 27
(Kaynak: FAO)
1997-1998 YILLARINDA KİŞİ BAŞINA ORTALAMA ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİ
Ülke Kg/Kişi-Yıl)
Yunanistan 17.95
İtalya 12.40
İspanya 11.40
Libya 5.80
Suriye 5.60
Tunus 4.95
Portekiz 4.20
Ürdün 3.95
Türkiye 0.95
(Kaynak: FAO)
1997-1998 YILLARINDA SOFRALIK ZEYTİN İTHAL EDEN ÜLKELER
Ülke (Kg/Kişi-Yıl)
ABD : % 19
İtalya : % 17
Fransa : % 13
Brezilya : % 12
Almanya : % 6
Diğerleri : % 33
(Kaynak: FAO)
DÜNYA SOFRALIK ZEYTİN TİCARETİ
Dünya sofralık zeytin ticareti, 1996–1997/1999–2000 döneminde ortalama 1.181.800 tondur. Aynı dönem itibarıyla üretimin % 42’si AB ülkelerinde gerçekleşmektedir. Sofralık zeytin üretiminde AB ülkelerinin payı zeytinyağından daha azdır. Dünya sofralık üretiminin dağılımı şu şekildedir:
İspanya : % 28
Türkiye : % 14
ABD : % 9
Fas : % 8
Diğerleri : % 31
Görüldüğü gibi Türkiye sofralık zeytin üretiminde ikinci, siyah zeytin üretiminde ise birinci durumdadır.
(Kaynak: www.zae.gov.tr)
1996-2000 DÖNEMİNDE SOFRALIK ZEYTİN İHRAÇ EDEN ÜLKELER
İspanya : % 37
Fas : % 21
Yunanistan : % 10
Türkiye : % 9
Diğerleri : % 23
(Kaynak: www.zae.gov.tr)
TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ
Ülkemizde üretilen sofralık zeytinin % 16’sı ihraç edilirken kalan kısmı yurt içinde tüketilmektedir. Yurt içi üretimimizin % 88’ini siyah, % 7’sini yeşil ve % 5’ini rengi dönük zeytin tipleri oluşturmaktadır. (www.zae.gov.tr)
TÜRKİYE’NİN ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ
Dönemler Türkiye’nin Dünya Zeytinyağı Türkiye’nin Zeytinyağı Üretiminin
Üretimindeki Payı(%) Zeytin Üretimine Oranı(%)
1961-1969 7.9 17.5
1970-1979 7.3 16.4
1980-1989 5.0 10.6
1990-1999 4.4 9.1
(Kaynak: FAO)
TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞINA ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİ
Dönemler Kg/Kişi-Yıl
1961-1969 2.86
1970-1979 2.44
1980-1989 1.32
1990-1998 0.97
Kaynaklar: FAO 2000 Yılı İstatistikleri- DİE 1998 Tarım İstatistikleri
TÜRKİYE’DE ZEYTİN ÜRETİMİ
Toplam 81 ilimizin % 45’inde (36 il) zeytin üretimine rastlanmaktadır. 595 bin hektar olan Türkiye zeytin alanları, toplam tarım alanlarının % 2’sini, bağ ve bahçe alanlarının ise % 22’sini oluşturmaktadır. Zeytinliklerin yaklaşık % 75’i dağlık kır arazilerde olup ancak % 8’i sulanmaktadır. Sulanan zeytinliklerin çoğunda sofralık üretim hakimdir.
2000 yılı itibarıyla 1.800.000ton olan dane zeytin üretiminin % 71’i Ege Bölgesinde üretilmektedir. Bunun % 55’i sırasıyla Aydın (%24), Balıkesir(% 17) ve İzmir(% 14) illerindedir. Ağaç sayısı 135 milyon civarındadır. Türkiye üretiminin % 70,6’sı yağlık, % 29,4’ü sofralık olarak değerlendirilmektedir. (www.zae.gov.tr)
TÜRKİYE ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜ
Türkiye çeşitli ölçeklerde olmak üzere850 civarında zeytinyağı fabrikasının bulunduğu, üretim kapasitelerinin 270 bin tonu aştığı tahmin edilmektedir. Zeytin üretimindeki peryodisite nedeniyle çok ürün yıllarında kapasite yetersizliği, az ürün yıllarında ise atıl kapasite ortaya çıkmaktadır. Genelde kapasite kullanımı% 50 civarındadır. Türkiye mevcut tüketim ve ticaret dengesine göre gerek zeytinyağı gerekse sofralık zeytin üretiminde kendine yeterli durumdadır.
Türkiye Zeytinyağı Ticareti(1.000 ton, ortalama)
Yıllar Üretim İthalat Tüketim İhracat
1980-1984 101.0 5.4 73.3 34.0
1985-1989 74.0 4.1 54.3 24.7
1990-1994 80.8 0.3 52.8 18.0
1995-1999 104.0 0.6 73.7 39.4
2000-2001 175.0 0.0 72.5 92.0
2001-2002 65.0 0.0 55.0 28.0
Kaynak: www.zae.gov.tr
TÜRKİYE SOFRALIK ZEYTİN SEKTÖRÜ
Ülkemiz zeytin üretiminde dünyada ilk sıralarda yer almasına rağmen ihracatta arzu edilen düzeyde değildir. Bunu sağlamak için, dış Pazar taleplerine uygun üretim yapabilecek, yüksek kapasiteli(en az 1000 ton) modern, mekanizasyona dayalı, rantabl entegre kurulması teşvik edilmelidir.
Türkiye sofralık zeytin ticareti(1.000 ton, ortalama)
Yıllar Üretim İthalat Tüketim İhracat
1980-1984 116.0 0.0 112.1 6.8
1985-1989 104.0 0.0 100.7 6.0
1990-1994 128.0 0.0 104.4 15.4
1995-1999 151.4 0.0 133.4 25.0
2000-2001 224.0 0.0 125.0 32.0
2001-2002 75.0 0.0 100.0 25.0
Kaynak: www.zae.gov.tr
Dünyada 37 ülkede ekonomik anlamda zeytin üretimi yapılmaktadır. 9.8 milyon hektar dünya zeytin üretimini alanlarının % 95’i Akdeniz bölgesinde yer aldığı görülmektedir. Yaklaşık 13 milyon ton olan dünya dane zeytin üretiminin ülkelere göre dağılımı aşağıdaki gibidir. Türkiye, ortalama 1 milyon tonu aşan dane zeytin üretimiyle 4. sırada yer almaktadır.(Kaynak: www.zae.gov.tr)
İspanya : % 26
İtalya : % 23
Yunanistan : % 15
Türkiye : % 9
Tunus : % 8
Fas : % 5
Diğerleri : % 14
Zeytinyağı Üreten Ülkeler :
Dünya zeytinyağı üretimi dört yıllık dönemde(1996–1997/1999–2000) ortalama 2.458.900 tondur. Üretimin % 75’i AB ülkeleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Zeytin üreten ülkeler ve oranları aşağıdadır.
İspanya : % 33
İtalya : % 23
Yunanistan : % 17
Tunus : % 8
Türkiye : % 5
Diğerleri : % 14
(Kaynak: www.zae.gov.tr)
Zeytinyağı İhraç Eden Ülkeler:
Üretimin büyük kısmı(% 82) üretici ülkelerde tüketilmekte, % 18’i ihraç edilmektedir.
AB Ülkeleri(İspanya+İtalya+Yunanistan) : % 54
Tunus : % 29
Türkiye : % 10
Diğerleri : % 7
(Kaynak: www.zae.gov.tr)
Zeytinyağı Tüketen Ülkeler:
İtalya : % 32
İspanya : % 21
Yunanistan : % 9
ABD : % 7
Suriye : % 4
Diğerleri : % 27
(Kaynak: FAO)
1997-1998 YILLARINDA KİŞİ BAŞINA ORTALAMA ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİ
Ülke Kg/Kişi-Yıl)
Yunanistan 17.95
İtalya 12.40
İspanya 11.40
Libya 5.80
Suriye 5.60
Tunus 4.95
Portekiz 4.20
Ürdün 3.95
Türkiye 0.95
(Kaynak: FAO)
1997-1998 YILLARINDA SOFRALIK ZEYTİN İTHAL EDEN ÜLKELER
Ülke (Kg/Kişi-Yıl)
ABD : % 19
İtalya : % 17
Fransa : % 13
Brezilya : % 12
Almanya : % 6
Diğerleri : % 33
(Kaynak: FAO)
DÜNYA SOFRALIK ZEYTİN TİCARETİ
Dünya sofralık zeytin ticareti, 1996–1997/1999–2000 döneminde ortalama 1.181.800 tondur. Aynı dönem itibarıyla üretimin % 42’si AB ülkelerinde gerçekleşmektedir. Sofralık zeytin üretiminde AB ülkelerinin payı zeytinyağından daha azdır. Dünya sofralık üretiminin dağılımı şu şekildedir:
İspanya : % 28
Türkiye : % 14
ABD : % 9
Fas : % 8
Diğerleri : % 31
Görüldüğü gibi Türkiye sofralık zeytin üretiminde ikinci, siyah zeytin üretiminde ise birinci durumdadır.
(Kaynak: www.zae.gov.tr)
1996-2000 DÖNEMİNDE SOFRALIK ZEYTİN İHRAÇ EDEN ÜLKELER
İspanya : % 37
Fas : % 21
Yunanistan : % 10
Türkiye : % 9
Diğerleri : % 23
(Kaynak: www.zae.gov.tr)
TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ
Ülkemizde üretilen sofralık zeytinin % 16’sı ihraç edilirken kalan kısmı yurt içinde tüketilmektedir. Yurt içi üretimimizin % 88’ini siyah, % 7’sini yeşil ve % 5’ini rengi dönük zeytin tipleri oluşturmaktadır. (www.zae.gov.tr)
TÜRKİYE’NİN ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ
Dönemler Türkiye’nin Dünya Zeytinyağı Türkiye’nin Zeytinyağı Üretiminin
Üretimindeki Payı(%) Zeytin Üretimine Oranı(%)
1961-1969 7.9 17.5
1970-1979 7.3 16.4
1980-1989 5.0 10.6
1990-1999 4.4 9.1
(Kaynak: FAO)
TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞINA ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİ
Dönemler Kg/Kişi-Yıl
1961-1969 2.86
1970-1979 2.44
1980-1989 1.32
1990-1998 0.97
Kaynaklar: FAO 2000 Yılı İstatistikleri- DİE 1998 Tarım İstatistikleri
TÜRKİYE’DE ZEYTİN ÜRETİMİ
Toplam 81 ilimizin % 45’inde (36 il) zeytin üretimine rastlanmaktadır. 595 bin hektar olan Türkiye zeytin alanları, toplam tarım alanlarının % 2’sini, bağ ve bahçe alanlarının ise % 22’sini oluşturmaktadır. Zeytinliklerin yaklaşık % 75’i dağlık kır arazilerde olup ancak % 8’i sulanmaktadır. Sulanan zeytinliklerin çoğunda sofralık üretim hakimdir.
2000 yılı itibarıyla 1.800.000ton olan dane zeytin üretiminin % 71’i Ege Bölgesinde üretilmektedir. Bunun % 55’i sırasıyla Aydın (%24), Balıkesir(% 17) ve İzmir(% 14) illerindedir. Ağaç sayısı 135 milyon civarındadır. Türkiye üretiminin % 70,6’sı yağlık, % 29,4’ü sofralık olarak değerlendirilmektedir. (www.zae.gov.tr)
TÜRKİYE ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜ
Türkiye çeşitli ölçeklerde olmak üzere850 civarında zeytinyağı fabrikasının bulunduğu, üretim kapasitelerinin 270 bin tonu aştığı tahmin edilmektedir. Zeytin üretimindeki peryodisite nedeniyle çok ürün yıllarında kapasite yetersizliği, az ürün yıllarında ise atıl kapasite ortaya çıkmaktadır. Genelde kapasite kullanımı% 50 civarındadır. Türkiye mevcut tüketim ve ticaret dengesine göre gerek zeytinyağı gerekse sofralık zeytin üretiminde kendine yeterli durumdadır.
Türkiye Zeytinyağı Ticareti(1.000 ton, ortalama)
Yıllar Üretim İthalat Tüketim İhracat
1980-1984 101.0 5.4 73.3 34.0
1985-1989 74.0 4.1 54.3 24.7
1990-1994 80.8 0.3 52.8 18.0
1995-1999 104.0 0.6 73.7 39.4
2000-2001 175.0 0.0 72.5 92.0
2001-2002 65.0 0.0 55.0 28.0
Kaynak: www.zae.gov.tr
TÜRKİYE SOFRALIK ZEYTİN SEKTÖRÜ
Ülkemiz zeytin üretiminde dünyada ilk sıralarda yer almasına rağmen ihracatta arzu edilen düzeyde değildir. Bunu sağlamak için, dış Pazar taleplerine uygun üretim yapabilecek, yüksek kapasiteli(en az 1000 ton) modern, mekanizasyona dayalı, rantabl entegre kurulması teşvik edilmelidir.
Türkiye sofralık zeytin ticareti(1.000 ton, ortalama)
Yıllar Üretim İthalat Tüketim İhracat
1980-1984 116.0 0.0 112.1 6.8
1985-1989 104.0 0.0 100.7 6.0
1990-1994 128.0 0.0 104.4 15.4
1995-1999 151.4 0.0 133.4 25.0
2000-2001 224.0 0.0 125.0 32.0
2001-2002 75.0 0.0 100.0 25.0
Kaynak: www.zae.gov.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder