24 Nisan 2015 Cuma

8. ULUSAL NATUREL SIZMA ZEYTİNYAĞI ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI

YARIŞMADA MUĞLA İKİ ALTINMADALYA KAZANDI
Zeytindostu Derneği 8. Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite yarışmasının kazananları, Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen törenle açıklandı. Törende 17 altın madalya, 15 gümüş, 5 bronz madalya sahiplerini buldu.                 
Milas’tan yarışmaya katılan Ali Osman Menteşe’ye ait ‘Menteşe Som’ ile Yatağan-Turgut’tan Atilla Totoş’a ait ‘TUAY’ marka zeytinyağları, altın madalya ile ödüllendirildi.
 Son yıllarda bilimsel zeytin tarımına önem verilmesi ve bu bilincin artmasıyla, Muğla’nın memecik zeytinlerinden elde edilen zeytinyağları, ulusal ve uluslararası alanlarda ödül üstüne ödül almaya başladı. Muğla’da, Milaslı zeytin üreticisi Ali Osman Menteşe’nin açtığı yoldan ilerleyen birçok zeytinyağı üreticisi, katıldıkları yarışmalarda kazandıkları ödüllerle, memecik türü zeytinden elde edilen yağın, besleyici özellik bakımından ne kadar önemli olduğunu da ortaya koyuyorlar…
Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, yarışmaya bu yıl katılımın rekor düzeyde olduğunu,  önceki yıllarda çok az olan madalya sayısının, bu yıl 37’ye çıktığını belirterek şunları söyledi:  “Ülkemizde 40 ilde zeytincilik faaliyeti yapılıyor ve bu illerimizde sızma zeytinyağı bilincini yerleştirmeyi başardık. Kalite yarışmamızda, kalitesini tescilleten firmaların coğrafi dağılımına baktığımızda, zeytin üreten bölgelere yayılmış olduğunu görüyoruz. Bu yıl çok iyi katılım aldık. Önümüzdeki yıl, Zeytinyağının Oscarları olarak yarışmamızı uluslararası hale getirmeyi amaçlıyoruz.
Yarışmanın değerlendirme sürecinde, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’nün ev sahipliğinde; kurumun akredite duyusal analiz laboratuarının yanısıra,  Zeytindostu Tadım Paneli, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Tadım Paneli, Aydın Ticaret Borsası Tadım Paneli, Ayvalık Ticaret Odası Tadım Paneli ile Zeytin ve Zeytincilik Araştırma İstasyonu tadım panellerinden panelistler, analizlerde görev aldı.  Değerlendirme sonunda 17 altın, 15 gümüş, 5 bronz madalya verildi.
Ödül alan markalar şöyle; 
Altın;  Nar Gourmet(2 altın), Büyükakça, Zetay, Seroliva(2 altın), Tuay, Beyzade, Menteşe-SOM, Safitad, Zeytinseli, Karakaş Çiftliği, Aureline, Silisya, Mahmut Çevik(Şahış), Elea, Sedat Köksalan(Şahıs) 
Gümüş: Fromida, Ovilo, Öz-Em, İzorya, Güven Asa, Dizem, Balcatepe, Ayvalık Köklü Zeytincilik, Semercioğlu, Alhatoğlu, Alyattes, Zeytinseli, Ravika, Düet, Orfe 
Bronz: Toy Konağı, İnoliva, İdamis, Tuna, Nar
Akhisar’da düzenlenen törende TUAY marka yağı altın madalya alan Atilla Totoş, “Zeytin üretim, hasat ve sıkım koşullarına dikkat edildiği sürece memecik zeytini çok kaliteli bir yağ verir bizlere. Aldığımız ödül memecik zeytininin ve ekip çalışmasının zaferidir. Önce memecik zeytininin bulunduğu yerin bölgesel olarak(Aydın-Muğla) coğrafi işaretlemesi yaptırılmalı, daha sonra noktasal olarak coğrafi işaretlemeler yaptırılabilir” dedi.
Menteşe Som markasıyla altın madalya alan Ali Osman Menteşe de şunları söyledi: “Her zaman söyledim. Memecik zeytinine iyi bakıldığında, ondan çok kaliteli ve lezzetli yağ elde edilir. Son yıllarda katıldığımız ulusal ve uluslararası yarışmalarda aldığımız ödüller bunun kanıtı. Memecik zeytini açısından bugün geldiğimiz nokta çok sevindirici. Zeytin ve zeytinyağında Körfez bölgesinin bir adı varsa, bundan sonra Güney Ege’nin, ‘memecik’in de adı olacaktır. Dileğim memecik zeytini konusunda alınan ödüllerin daha da artması...”


Memecik zeytininden ürettikleri kaliteli yağlarla ilimize altın madalya kazandıran Ali Osman Menteşe ile Atilla Totoş’u, bu başarılarından dolayı kutluyoruz. (Nevzat Çağlar Tüfekçi)

23 Nisan 2015 Perşembe

Hızarcıda beklerken yeniden dikilen 800 yıllık zeytin ağacı, filiz verdi

MERSİN-AA
Hürriyet, 23 Nisan 2015

Mersin'de hızarcıda doğramayı beklerken belediye görevlileri tarafından fark edilen ve yaklaşık 800 yıllık olduğu tahmin edilen zeytin ağacı, yeniden dikilmesinin ardından filiz verdi.
Adana yolunda dikili olan ve odun yapılması için kesilen 800 yılık zeytin ağacı gövdesi, bir hızarcı tarafından satın alındı. Bu sırada belediye yetkililerince fark edilen 4 ton ağırlığındaki ağaç, hızarcıdan alınarak vinç yardımıyla tekrar toprakla buluşturuldu.
Toprakla buluşturduktan sonra filiz veren ağacın gövdesine, 3 yıllık başka bir zeytin ağacı aşılanarak tekrar güçlenmesi sağlandı. Ardından gövdesi bezle sarılan ağaç, nem oranı dengede tutularak yeşermesi için her gün sulanıyor.

"Hızarcıdan rica ederek aldık"

Toroslar Belediye Başkanı Tuna, zeytin ağacının dikildiği alanda gazetecilere yaptığı açıklamada, belediye olarak ekolojik dengenin bozulmaması için ellerinden gelen mücadeleyi verdiklerini söyledi.
Zeytin ağacı gövdesini hızarın önünde gördüklerini ve hızarcıdan rica ederek aldıklarını anlatan Tuna, şöyle konuştu:
"Uzmanlara göre bu zeytin ağacının gövdesi 800 yılın üzerinde. Hızarın üzerinde dururken hızarcı arkadaştan rica ettik ve yeniden toprakla buluşturduk. Uzman arkadaşın söylediği teknik şartlarda vinç yardımıyla yeniden toprakla buluşturduk. Diktikten sonra filiz attı. Kökünün tutması üzerine bir adet 3 yıllık zeytin ağacı fidesi yaptık."
Zeytin ağacı gövdesinin 4 ton ağırlığında olduğunu aktaran Tuna, yeniden tutması için her gün kök salma ilacı verdiklerini ve gövdesini ıslak tuttuklarını sözlerine ekledi.