2 Ekim 2016 Pazar

ZEYTİNYAĞINDA YÜZ GÜLDÜREN TABLO!

Başvuruları Nisan ayı sonuna kadar yapılan, dünyadan 1000 çeşit zeytinyağı başvurusunun yapıldığı ve değerlendirmeleri 5 aylık süre içinde titizlikle yapılan en iyi 500 zeytinyağı markası içinde, Türkiye’den 7 Türk firması Flos Olei isimli İtalya merkezli katalogda yer alma başarısını gösterdi.
Memecik zeytinyağının ilk olarak bu kataloga girmesini ve uluslararası ödüller almasını sağlayan Milaslı zeytin üreticisi Ali Osman MENTEŞE’dir. Menteşe’nin bu uğurda verdiği mücadele ve yaktığı meşale başka üreticilere de örnek oldu. Bilimsel zeytin tarımı ve zeytinyağı elde etme yöntemiyle, pek çok üretici onun yolundan ilerleyerek, Türk zeytinyağını Dünya haklarıyla tanıştırdı ve Türk zeytinyağına uluslararası bir kimlik kazandırdılar.
Flos Olei Katalogunda yer alan 7 markadan 4’ü memecik, diğer 3’ü de Edremit türü zeytinden elde edilen yağlar. Flos Olei’ye giren TUAY ve Yava, Yatağan; ZETAY, Aydın-Dalama; Zeytin Seli ise Didim bölgesinin memecik zeytinlerinden elde edilen zeytinyağı markaları. Diğer markalar: Ethem Bey Zeytinyağları, Burhaniye; Selme, Edremit; Suar, Edremit; Edremit türü zeytinlerden elde edilen zeytinyağları.
Türkiye’ye, bu onuru ve gururu yaşatan tüm zeytinyağı üreticilerimize teşekkür ediyorum. Bu sene Flos Olei’ye giren marka sayısı 7 ise, seneye bu 14 olmalı ve her sene katlanarak artmalı!..
Nasıl futbol ve spordaki uluslararası başarılarımızla gurur duyabiliyorsak; böyle tarımsal üretim alanındaki uluslararası başarılarımızla da gurur duymalı, bu başarıyı bize yaşatanları onore etmeliyiz... Hatta onlara, devlet tarafından, tarımsal başarı ve motivasyon ödülleri verilmeli!..
İşte puanlarıyla ülkemizi Flos Olei'de temsil eden firmalar:
Zetay [TR] 92
Turgut Anadolu Yatirim TUAY [TR] 88
Yava [TR] 86
Ethem Bey Zeytinyağları [TR] 84
Zeytinseli [TR] 83
Selme [TR] 82
Suar, Rengin [TR] 82
Nevzat Çağlar Tüfekçi, nevcagtufekci@gmail.com