20 Ocak 2013 Pazar

HERPES VİRUSLARI VE ZEYTİN YAPRAĞI EKSTRAKTI


Herpes (uçuk), Herpes Simplex virüsü nedeniyle gelişen bir bulaşıcı hastalıktır. Başlıca iki çeşidi iyi bilinir: Herpeks simpleks 1 (HSV1) ve Herpes simplex 2 (HSV2) . HSV1 için kullanılan genel isim ağız herpesidir. HSV2 enfeksiyonu ise genital herpestir.

Herpes virusları insandan insana doğrudan temas yoluyla geçebilir. HSV1 öpmek, yaraların değmiş olabileceği çatal, bıçak, bardak gibi malzemeyi ortak kullanmakla kolayca bulaşabilir.

HSV2 virusu, isminden de anlaşılabileceği gibi genital yolla bulaşır.

Herpes simplex virüsü vücutta iki değişik durumda bulunabilir:

1. Aktif durum, deride tipik yaralar gelişmektedir.
2. Uyku durumu (dormant), virüs sinir sistemi içinde uyku halindedir, bu safhada hastalık belirtisi yoktur.

Ağız herpesinin belirtileri: HSV1 tipik olarak ağız içinde ve dudak kenarında küçük su kabarcıkları şeklinde başlar ve hızla ağrılı ülserlere dönüşür. Diş etleri kızarır ve şişer, dil beyaz bir tabaka ile kaplanabilir.

Diğer belirtiler, kas ağrıları, yükselen ateş, yeme zorluğu, kendini genel olarak hasta hissetmek, duyarlı ve şişmiş boyun bezeleri. Bu belirtiler bazen iki, üç haftaya kadar sürebilir.

Genital herpes belirtileri: HSV2 tipik olarak genital bölgede ağrı, duyarlılık artması, kaşıntı ve ayrıca yüksek ateş ve baş ağrısı ile seyreder. Genital bölgedeki sulu kabarcıklar bazen bacak içlerine kadar ilerleyebilir. Patlayıp ülserleşen yaralar çok ağrılıdır ve iki üç haftaya kadar devam edebilir.

Olguların bir kısmında, idrar yaparken yanma, cinsel organlardan akıntı gelmesi ve kasıklarda şişmiş bezelerin varlığı gibi ek belirtiler de gelişebilir.

Herpes virüsü, taşıyan insanların sinir hücreleri içinde saklanır ve çoğunlukla inaktif, yani uyku durumundadır. Ani bir üzüntü, korku veya her hangi bir stres durumunda vücudun bağışıklığı bir an için bozulursa virüs derhal aktif hale geçer ve yukarıda sayılan klinik tabloları yaratır. Haftalar içinde bağışıklığın tekrar toparlanmasıyla, virüs tekrar sinir hücreleri içinde dormant (uyku) haline geçer.

Bu virüsü tamamen söküp atabilmek için çok güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç vardır. Modern tıbbın, bugün için sunmağa çalıştığı ama her olguda başarılı olamadığı tedavi protokolleri de bu amaca hizmet etmektedir.

Zeytinistasyonu’nun Önerisi: Zeytin yaprağında bulunan oleuropein bir çok virusa karşı öldürücüdür. Ancak, literatürde oleuropeinin HSV viruslarına da etkili olduğuna dair yapılmış bir çalışma yoktur. Fakat, biliyoruz ki zeytin yaprağı ekstraktı kullanan bir çok Herpes hastası bu besin takviyesinden fayda görebiliyor. Bu klinik gerçek, ancak oleuropeinin bağışıklık sistemine yaptığı güçlendirici etki ile açıklanabilir.

Herpes virüslerinden mağdur olanlar, klasik tedaviler denendikten sonra, eğer istenilen sonuç alınamamışsa, 6 saatte bir 50 mg oleuropein içeren zeytin yaprağı ekstraktı kapsülü alarak bu dertten kurtulmayı deneyebilirler (kapsüller aç karnına veya yemek aralarında bol su ile alınmalıdır). Günlük toplam doz 200 mg oleuropeindir.
(Ayhan ATILIR’ın gönderdiği e-posta, 20.01.2013)