31 Ekim 2011 Pazartesi

ZEYTİNYAĞININ YARARLARI

Zeytinyağının yararları saymakla bitmez… Zeytinyağı kandaki kolesterol miktarını düzenler, kalp krizi ve bazı kanser riski türlerini azaltır.  İçerdiği A, D, E, K vitaminleri sayesinde hücreleri yeniler, yaşlanmayı geciktirir. Sinir ve sindirim sistemini düzenler. Beynin gelişimini ve kemiklerin güçlenmesini hızlandırır. Sağlık açısından bilimselliği kanıtlanmış pek çok olumlu etkisi nedeniyle; Japonya gibi zeytin ağacı sahibi olmadığı halde sağlıklı beslenme kültürü olan ülkelerde de yaygın olarak tüketilmekte, zeytin ve türevlerine tüm dünyada gittikçe artan bir ilgi olduğu gözlenmektedir. 
Zeytinyağı doğrudan gıda olarak tüketildiği gibi ticari olarak da eczacılıkta, cildi besleyici, koruyucu ve yumuşatıcı özellikleri nedeniyle şampuan, el ve vücut losyonu ile sabun yapımında kullanılmaktadır. Zeytinyağının üretim artığı küspeye, prina adı verilir ve % 6–12 oranında yağ içerir. Kimyasal yöntemlerle çıkarılan bu yağa, ‘prina yağı’ denir. Bu yağ ancak sanayide, sabun ve boya imalatında kullanılır. Yağsız prina ise % 20’likneme kadar kurutulduktan sonra linyit kömürüne eşdeğer bir yakıt elde edilebildiği gibi, gübre ya da çekirdek kısmı ayrıldıktan sonra hayvan yemi katkısı olarak da değerlendirilmektedir.
Kalp-damar hastalıklarının Akdeniz Bölgesi insanlarında az görülmesi, Akdeniz insanının beslenme şeklini ortaya koymuş ve buna, ‘Akdeniz Diyeti’ adı verilmiştir. Geleneksel ‘Akdeniz Diyeti’nde, zeytin ve zeytinyağı her gün tüketilmesi gereken bir besin maddesidir.’Akdeniz Diyeti’ne göre sağlıklı bir yaşam için gıdalar şu sıklıkta tüketilmelidir: Ayda bir-kaç kez kırmızı et; Haftada bir-kaç kez tatlılar, kümes hayvanları, yumurta ve balık; Her gün zeytin ve zeytinyağlılar, peynir, yoğurt ve günlük ürünler, baklagiller, kabuklu yemişler, meyveler, sebzeler, ekmek, makarna, pirinç, bulgur, irmik, mısır ve diğer tahıllar.  

Hiç yorum yok: