20 Şubat 2013 Çarşamba

ZEYTİNYAĞINI SEVDİR(EBİL)MEK

Zeytinyağının insan sağlığı açısından çok yararlı bir besin maddesi olduğu, sürekli zeytinyağı kullananların birçok hastalıktan korunduğu bilimsel bir gerçek. Zeytinyağı adeta bir ilaç olarak değerlendiriliyor ve eczanelerde ilaç niyetine satılması öneriliyor, tartışılıyor. Zeytinyağının para etmemesi, zeytin ve zeytinyağından gerekli kazancın elde edilememesi sonucu; üretici zeytine olan ilgisini azalttı. Zeytinyağında iç tüketimin arttırılmasında, üreticinin yüzünün güldürülmesinde; ülke içinde binlerce kişiye yemek servisi yapan yemek fabrikaları, bu konuda dikkate alınması gereken önemli kuruluşlardır. İşyerlerine yemek sağlayan fabrikalar; insanlarımıza, zeytinyağına alıştırma ve sevdirme için bir hareket noktası olarak değerlendirilmelidir.
BORTAR firması İzmir’de işyerlerine yemek hazırlayan bir kuruluş. Değişik işyerlerinde çalışan 20 bin kişi, bu yemek fabrikasının hazırladığı yemekleri tüketiyor. Firma sahibi Hasan Küçükkurt’un, “Yemeklerinizde zeytinyağı kullanıyor musunuz?” sorusuna verdiği yanıt şöyle: “Zeytinyağı kullanamıyoruz. Ege’de yaşıyoruz ama İzmir kozmopolit bir şehir. Türkiye’nin her yerinden, Doğu’dan, Güneydoğu’dan insanlar var. Zeytinyağı kültürü Türkiye’ye yerleşmiş değil. İzmirli, Egeli yiyor ama Karslı’ya yediremiyorsunuz. Zeytinyağlı yemek yaptığım zaman insanlar yemek yemiyor. 25 sene önce ben de yiyemiyordum.”(Sabah Egeli, Berrin Tuncel Birer röportajı, 17.2.2013)
Yemek fabrikaları, zeytinyağlı yemeklerde damak zevkini geliştirmek için bir araç olmalı, böyle toplu tüketim yerlerinde zeytinyağlı yemeklerin pişirilmesi bir zorunluluk haline getirilmelidir. Ülkemiz insanı yavaş yavaş zeytinyağına alıştırılmalı, zeytinyağının yararları onlara anlatılmalıdır. Sendikalar, Odalar, üretici kuruluşları ve en önemlisi hükümet, bu konuda teşvik edici olmalıdır…
Editör:
Nevzat Çağlar Tüfekçi
karyatv@gmail.com