1 Kasım 2013 Cuma

ZEYTİNYAĞINA YOLCULUK


Balıkesir'e bağlı Gömeç / Karaağaç'ta zeytinlikler arasında doğal çiftlik ortamında
zeytin hasadına katılıp, ellerinizle toplayacağınız zeytinleri, butik zeytinyağı işletmesinde
natürel sızma zeytinyağına dönüştürmeye, üretim aşamasından tüketime kadar
olan yolculuğa davet ediyoruz.
15 kasım cuma akşamı 18.00 'de başlayacak olan zeytinyağına yolculuğumuz
17 kasım pazar günü yine 18.00 'de son bulacaktır.
Programa dahil olan etkinlik ve hizmetler;

Akkızhan Butik otelde 2 gece 2 gün tam pansiyon konaklama.
Zeytinyağı tadım uzmanı Serdar Öçten ÜNSAL tarafından verilecek zeytinyağı
tadım eğitimi ve etkinliği.
Zeytin hasadı ve butik makinelerde natürel sızma zeytinyağı elde edilmesi.
Doğal çiftlik ortamında sessiz sakin bir hafta sonu, Ayvalık köy kahvaltıları,
bol yeşillik ve zeytinyağlı yemekler.
Zeytinyağı makineleri sistemleri, zeytinyağı üretimi, zeytin bahçesi kurma ,
zeytin çeşitleri ve özellikleri, ambalaj, etiket, stoklama, nakliye, pazarlama,
Türkiye ve dünya zeytinciliği ile tüketici bilgileri konuları anlatılacaktır.
Kontenjanımız 12 kişi ile sınırlıdır.
Katılım ücreti her şey dahil 500.00 TL + Kdv olarak fatura karşılığı tahsil edilecektir.
İletişim ve kayıt için ;
Serdar Öçten ÜNSAL - 0 537 660 42 26 - sounsal@gmail.com
Banka hesap bilgisi : Serdar Öçten ÜNSAL - IBAN - TR16 0004 6001 5188 8000 0273 19 - AKBANK / AYDINLIKEVLER ŞB


Serdar Öçten ÜNSAL
Olivae Horto
0 537 660 42 26

YILDA İKİ LİTRE ZEYTİNYAĞI TÜKETİYORUZ

MİLLİYET
01 Kasım 2013 - 02:30
 
Olayların içinden  |  Güngör Urasguras@milliyet.com.tr
Dünyada 9.6 milyon hektar alanda 20 milyon ton zeytin üretiliyor. Türkiye, dünyanın önemli zeytin ve zeytinyağı üreticisi.
Sofralık zeytin üretiminde
 İspanya’dan sonra ikinci sırada, zeytinyağı üretiminde ise ilk 5 ülke arasında.
Dünyada ve Türkiye’de zeytinyağı üretimi düşüyor. Geçen sene İspanya’da yaşanan olumsuzhava
 şartları zeytinyağı üretiminde büyük gerilemeye neden oldu.
Dünya zeytinyağı üretimi 2012-2013 sezonunda bir önceki sezona göre yaklaşık yüzde 20 azaldı. 2011-2012 sezonunda 3.4 milyon ton olan dünya üretimi 2.7 milyon tona geriledi.
Bu yıl
 ise dünya üretiminin en iyimser tahminle 3 milyon ton olması bekleniyor.

İki farklı tahmin var
Gelelim Türkiye’nin durumuna.
Geçen yıl
 1 milyon 340 bin ton yağlık zeytin, 455 bin ton sofralık zeytin üretilmişti. Zeytinyağı üretimi 200 bin ton idi.
Bu yıl için iki önemli tahmin açıklandı.
(1)
 İzmir Ticaret Borsası koordinasyonunda yapılan tahmine göre bu sezon yağlık zeytin üretiminin 1 milyon 200 bin ton, zeytinyağı üretiminin yüzde 30 azalarak 141 bin ton gerçekleşmesi bekleniyor.
(2) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından resmi olarak görevlendirilen Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK)’nin yaptığı tahmine göre ise, yağlık zeytin ürünü 1 milyon 100 bin ton dolayında olacak. Bundan 130 bin ton zeytinyağı üretilecek.
Sofralık zeytin üretiminin ise 455 bin tondan 391 bin tona gerileyeceği tahmin ediliyor.

70 milyon ağaç dikildi
Son yıllarda zeytine
 ilgi arınca; (1) Eski ağaçlar ıslah edildi. (2) Çok sayıda yeni ağaç dikildi.
-  Türkiye genelinde zeytin dikim alanı 800 bin hektara
 ulaştı..
-  Zeytin ağacı
 sayısı 90 milyondan 162 milyon adede yükseldi.
Zeytinyağı üretimi artsa da azalsa da, Türkiye’de kişi başına zeytinyağı tüketimi 2 litrenin üzerine çıkamıyor.
Yetişkin bir insanın günlük aktiviteleri için 2000-2400
 kalori alması gerekiyor. Dengeli ve sağlıklı beslenme için ise bu toplam kalorinin 650-750 kalorilik bölümünün yağ tüketimi ile karşılanması bekleniyor.
Bu kalori hesabına göre doğrudan alınması gerekli toplam yağ miktarı günde 51
 gram. Kişi başına yılda en az 18.6 kg yağ tüketilecek. Dünyada kişi başı yağ tüketimi ortalaması 26 gr., Türkiye’de 18 gr.
Türkiye’deki 18 gr ortalama kişi başı yağ tüketiminin 10.5 gr’lık kısmını tohum yağları oluşturuyor. Kalan 7.5 gr.lık
 tüketim, margarin, zeytinyağı ve tereyağı gibi diğer yağ çeşitleri arasında dağılıyor.
 

SEKTÖRÜN FOTOĞRAFINI ÇEKTİ

1 Kasım 2013
t

Alhatttttvvv211Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, televizyon programına katıldı, adeta sektörün yarınını anlattı. Sektörün büyüdüğüne işaret eden Alhat, yeni düzene ilişkin ipuçları verdi. Tüketicilere de “İçiniz rahat olsun” mesajı gönderen Borsa Başkanı, “Tağşişin önüne geçildi” dedi.

ZEYTİN AĞACI/EKONOMİ Bloomberg TV’de bugün katıldığı televizyon programında zeytin ve zeytinyağı sektörünü anlatan Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, iç açıcı mesajlar verdi. Yeniçağ Gıda Genel Müdürü Ayla Yavaş ile birlikte İş Dünyası programına konukl olan Alhat, sektörde yeni firmaların girmesiyle ve rekoltenin artmasıyla birlikte marketlerde zeytinyağının fahiş fiyata satılması devrinin geride kalmaya başladığını belirtti.
Özellikle iç piyasa hakim olan ve Alhat’ın “Eski firmalar” diye tanımladığı bazı piyasa lideri firmaların zeytinyağını maliyetinin çok üzerinde tüketiciye ulaştırarak fahiş karlar elde ettiklerini kaydeden Alper Alhat, “Zeytinyağının maliyeti bellidir. Eski firmalar üreticiden 6.5 liraya yağı alıyorlar.Ama bakıyorsunun bu rakamın çok üzerinde marketlerde zeytinyağı satıyorlar. Rekolte artıyor. Sektör büyüyor. Yeni birçok firma piyasaya giriyor. Daha ucuza çok da iyi zeytinyağını satıyorlar” dedi.
“TAĞŞİŞ KALMADI”
Hileli yağ konusuna da değinen Alper Alhat, borsa başkanı olarak tüketicilerin yüreğine su serpen bir açıklama yaparak zeytinyağında tağşişin artık imkansız hale geldiğini savundu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu konuda çok iyi çalıştığını da kaydeden Alhat, “Bakanlığın denetimleri sonucu tağşiş kalmadı. Yeni firmaların fiyatlarını düşürdüğünü görüyoruz ve çok beğeniyoruz” dedi.
TÜM FİRMALARI DAVET ETTİ
Türkiye’deki zeytin ve zeytinyağı alanında tek ihtisas organize sanayi bölgesinin Akhisar’da kurulacağını ve inşaatına önümüzdeki yıl başlanacağını kaydeden Alper Alhat, “Bu bölge sadece zeytin ve zeytinyağına ilişkin olacak. Akhisar’da kuruluyor. Sektöre yatırım yapmak isteyen tüm firmaları buraya davet ediyorum” diye konuştu.
alperalhattv124343EKONOMİ BAKANLIĞI UNUTTU!
Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye zeytinyağı konusunda uyguladığı kotaya da değinen Alper Alhat, 2023 yılı için ihracatta önüne bu kadar yüksek hedefler koyan bir ülkede bu sorunun aşılamayacak bir sorun olmadığını dile getirerek, “Sanırım burada Ekonımi Bakanlığı zeytinyağı sektörünü unuttu. Önüne 500 milyar dolar 2023 ihracat hedefi koyan bakanlık için bu aşılamayacak bir sorun değil. İlerleyen dönemde bu kota sorununun aşılacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
ZEYTİNE PRİM
Akhisar’da sofralık zeytin anlamında öncü olduklarını kaydeden Alhat, kaliteyi ve üretimi daha ileri seviyelere getirmek için sofralık zeytine prim verilmesi gerektiğini söyledi. Zeytine verilecek primin sektörü kayıt altına almaya yönlendireceğini savunan Alhat, “Zeytine verilecek 25 kuruş prim ile sağlanacak KDV’yi görünce zaten bu primi kendileri artırmak isteyeceklerdir. Bunu zeytinyağında gördük.11 kuruş olan prim şimdi 71 kuruşa çıkarıldı” dedi.
GÜRELİ YİNE “DİR” DEDİ
Programa telefonla bağlanan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli ise, “Alper Alhat’ın söylediklerine aynen katılıyorum” dedikten sonra “sektörün en büyük sorunu nedir” sorusuna yine “DİR” olarak yanıt verdi. Güreli, Dahilde İşleme Rejimi taleplerini yıllardır dile getirdiklerini ancak sonuç alamadıklarını kaydederek, konunun sektörün önündeki en büyük handikap olduğuna işaret etti. Borsa Başkanı Alper Alhat da DİR konusunun bir gereklilik olduğuna vurgu yaparak un sektörünü örnek gösterdi. Alhat, “Dahilde İşleme Rejimi un iharacatında uygulanıyor. Ve gayet de başarılı.Bu sektörde ihracat lideriyiz ülke olarak. Ve hiç bir buğday üreticisi de itiraz etmiyor” diye konuştu.
Yenicağ Gıda Genel Müdürü Ayla Yavaş ise zeytinde geniş bir ihracat yelpazemiz olduğunu belirterek yeni pazar arayışlarının artacak rekolte ile birlikte önem kazandığını söyledi.