26 Nisan 2012 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI MİLAS YEMEKLERİ


1-Ebegümeci Kavurması: Pazardan alınan veya ovadan toplanan ebegümeci önce güzelce yıkanır. Taşını-toprağını iyice bıraksın diye içi su dolu bir kabın içinde bir süre bekletilir. Sudan çıkarılan ebegümeci(kaba-gaba: yerli dilde bu şekilde adlandırıldığı da olur) otları suyunu bırakması(sırkıtması) için yine bir süre bekletilir. Sonra saplarının bir kısmı(kalın tarafı) kesilerek, ot doğrama tahtası üzerinde veya yastıgeç(yufka açılan tahta) üzerinde ince ince doğranır. Ocağın üzerindeki tavanın içine biraz zeytinyağı konur. Yağ kızgınlaşınca, içine kuru soğan doğranır. Kızan yağın içinde bu soğan karıştırılarak çiğliğinin gitmesi sağlanır. Doğranan ebegümeci, tavanın içine atılır ve karıştırılmaya başlanır. Ebegümeci hafiften yumuşamaya başlayınca, fazla bekletmeden hafif çiğden pişmesi sağlanınca ocaktan alınır ve servis yapılır.
Acı sevenler için, bu pişirme sırasında, içine kurutulmuş küçük (kırmızı)acı biber doğranabilir. Bu, ebegümecini acılı hale getirir. Ebegümeci kavurması çok lezzetli olur. Yoğurtla yemesi çok nefistir. Soğanla yenilmesi ise farklı bir lezzet duygusu ve tatmini yaratır. Turşuyla yenmesi de ayrı bir damak tadı ve lezzettir. Kabuğu soyulmuş ve dilimler halinde kesilmiş acı veya tatlı yumru haldeki turbun da bu yöresel yemeğin yanında yenilmesi ayrı bir lezzet kaynağıdır. Acıyı sevenlerde acı biberleri bunun yanında iştahla yiyebilirler. Bu yemeğin tadına bakmak isteyenler; İlkbahar aylarında Milas’a davet edilir…

Tarifi: 2 bağ ebegümeci, 1 bağ arapsaçı, 1 bağ kazayağı(kazyak), 1 baş kurusoğan, 1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber ve 1 çay bardağı zeytinyağı. Yıkanmış ve temizlenmiş ebegümeci, arapsaçı ve kazayağı ince ince doğranır. Tavaya zeytinyağı konulur, soğan doğranır ve kavrulur. Üzerine doğranmış otlar konulur ve karıştırılır. Tavadaki malzemenin içine toz kırmızıbiber veya kurutulmuş kırmızı biber de atılabilir. Tavanın içindeki malzeme pişme kıvamına geldiği zaman ocaktan alınır ve sofraya servis yapılır.
(Tarifi yapan: Gülden Sökelioğlu)



2)Turp Otu Haşlaması: Turp otu veya hardal otu, ocakta, kaynamış suda iyice haşlanarak, yumuşaması sağlanır. Sonra bunlar, geniş bir kaba konularak, üzerine zeytinyağı dökülür. İyice karıştırılır. Sonra üzerine limon sıkılır.  Bu ekşileme türü ekmekli veya ekmeksiz yenir. Ekmeksiz yemek daha fazla tat verir insana. Acı hardal ekşilemesinin ise daha başka bir tadı vardır. Bu da bahar aylarının yemeği/azığıdır Milas’ta.

Tarifi: 2 bağ turp otu ayıklanır. Yaprakları birbirinden ayrılır. Bol suda yıkanır. Önceden tencerede kaynatılmış bol su içine atılır. Suyun içine tuz atılır. İyice haşlandıktan sonra turp otu sudan çıkarılır. Tabağa konulur. Bıçakla kesilir. Üzerine zeytinyağı gezdirilir. İstenirse dövülmüş sarımsak ve limon karışımı da dökülerek yenir.
(Tarifi yapan: Gülden Sökelioğlu) 



3-Et kavurma: Milas’ın en önemli yemek türüdür. Kavurmalık yağsız olmalı ve içinde lif olmamalıdır. Bunun için dana eti kullanılır. Bu et, dananın göğüs, baldır ve sırt etlerini kullanmak gerekir. Bu etler kuşbaşı doğranır. Ocağın üzerinde bulunan ortası çukur, orta boy tepsi şeklindeki tavanın içine zeytinyağı konur.  Zeytinyağının kızması beklenir. Eti yumuşak düşürmesi için zeytinyağının içine çok az su konulur. Sonra doğranmış et tavanın içine atılarak karıştırılmaya başlanır. Yeme kıvamına gelen et, tabaklar içinde servis yapılır. Tabağın içine, etlerin yanına, ince doğranmış soğan konur. Biraz maydanoz konur, mevsiminde küçük yeşil acı biber konur, yoksa kurusu konur. Ekmeği, kavurmanın yağına bandırarak yemek hoş bir lezzet yaratır insanın ağzının içinde.   Tabağın kenarına ince ince doğranmış domatesler de sıralanır.



4-Ciğer Kavurma: Ciğer kavurma da et kavurma gibi benzer yöntemlerle hazırlanır ve aynı şekilde servis yapılır.
(Et ve ciğer kavurma Milas’ta çok ünlüdür. Bir de Selimiye’nin bu kavurmaları meşhurdur. Bu kavurma çeşitleri; Milas’ta her lokantada yapılır. Özellikle Belediyenin altındaki “Milas Arastası”nda ve Hacı İlyas Camisinin yanındaki “Hacının Yeri”nde bu özgün Milas yemeklerini yemek mümkündür. Salt bunun için Milas’a gelmeye ve Bodrum’a geçerken Milas’ın içine girmeye değer.)

Kaynak: http://www.milasbilgi.com/

24 Nisan 2012 Salı

Zeytinyağının Bir Faydası Daha

Zeytinyağı göğüs kanserini önlüyor

Zeytinyağındaki oleik asit, göğüs kanserinin tetikleyicilerinden olan bir genin seviyesini azaltıyor. Ayrıca tedavi sürecinde kullanılan ilacın etkisini de artırıyor

ABD'Lİ bilim adamları, zeytinyağında bulunan oleik asidin göğüs kanserine karşı koruyucu özellikler taşıdığını tespit etti. Northwestern Üniversitesi'nin laboratuvar ortamında göğüs kanseri hücreleri üzerinde yaptığı araştırmaya göre oleik asit, göğüs kanserinin tetikleyicilerinden olan "Her - 2/neu" isimli genin seviyesini azaltıyor. Araştırmacılar, göğüs kanseri hastalarının yüzde 30'unda, bu genin aktif olarak rol oynadığını belirtiyor.

Yaşlanmaya karşı da kalkan

Sonuçları Annuals of Oncology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, oleik asit ayrıca, göğüs kanseri hastalarının tedavisinde kullanılan "herceptin" adlı ilacın da etkisini artırıyor. Ekipten Dr. Javier Menendez, zeytinyağı açısından zengin Akdeniz tipi diyetlerin kalp hastalığı ve yaşlanmaya karşı da koruyucu etkisinin olduğunu söyledi. Menendez, "Yine de bu konuda daha araştırma yapmak şart" dedi.

Kaynak: UZZK

23 Nisan 2012 Pazartesi

KALBİNİZİN SAĞLIĞI İÇİN!..

Kalbiniz için doğru adımlar atın ve sağlık planları yapın. Kalbinizi yoran tüm sorunları geride bırakın ve sağlıklı bir yaşam için, kalbinize daha iyi bakmak için kesin kararlar alın.
Çünkü daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarı, yaşam biçiminizde yapacağınız küçük değişikliklerde saklıdır. Bunun için hemen karar verip bugün uygulamaya başlayın.
Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, sağlıklı bir yaşam sürmek ve kalp hastalıklarından korunmak için yeni başlangıçlar yapmanın önemine değindi ve önerilerde bulundu.
Tükettiğiniz besinlerin rengini değiştirin
Kalp sağlığınız için daha önceki beslenme alışkanlıklarınızı bir kenara bırakarak, sağlıklı beslenme kararı alın. Katı yağ tüketimini bırakarak, zeytinyağı ile beslenin. Kırmızı et alışkanlığından vazgeçin. Yeni yılda tükettiğiniz etin rengi ‘beyaz’ olsun. Kırmızı et yerine, balık, hindi, tavuk yiyin. Beslenmenizde, fasulye, mercimek, bezelye gibi kolesterolsüz protein kaynaklarına yer verin. Yağsız veya az yağlı, süt ve süt ürünleri tüketin. Konsantre süt, karaciğer, işkembe gibi sakatatlardan; sosis, sucuk, salam gibi gıdalardan uzak durun. Düşük kalorili sebze ve meyveler kalp hastalıklarına karşı koruyucu maddeler içerirler. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Beyaz un yerine işlenmemiş yani kepekli buğday unu tercih edin.
Çocuklarınıza sofra alışkanlığı kazandırın
Köfte-pilavdan başka yemek yemeyen, fast food alışkanlıkları olan ve yemek seçen çocuklarınıza, sofra alışkanlığı kazandırın. Onlara bamya, fasulye, salata ve meyve yemesini öğretin. Çocuklarınızı fast food-hamburgerden uzak tutun.
Belinizi inceltin
Yağların karın çevresinde toplanmasının özellikle kalp-damar hastalığı riskini artırdığını ve bel çevresinin kadınlarda 88, erkeklerde 102 santimi geçmemesi gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Yeni yılda belinizi inceltin, kilo verin, öğün aralarında atıştırmalara, hızlı yemek yemeğe son verin. Kilo vermek; kan basıncını, kan şekerini, kan yağlarını ve erken ölüm riskini azaltır.
Komşunuzun diyet listesinden uzak durun
Fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalışın. Bunun için öğün aralarında atıştırmalara, hızlı yemek yemeğe son verin. Yavaş ve istikrarlı kilo vermenin daha sağlıklı ve kalıcı olduğunu unutmayın. Kilo kaybı sağlıklı bir yaşam için ilk adımdır. Kilo vermek; kan basıncını, kan şekerini, kan yağlarını ve erken ölüm riskini azaltır. Kilo verirken komşunuzun diyet listesini değil, bilimsel standartlarda hazırlanmış ve diyetisyenin size önerdiği listeyi dikkate alın.
Menopozu geciktirin
Östrojen hormonu kadınları damar sertliğine karşı korur. Ancak menopozla birlikte östrojen hormonu ortadan kalktığı için kadınlarda anormal bir damar sertliği süreci başlar. Bu nedenle menopozu geciktirici tedavi olun.
İş stresinden kurtulun
İş yaşamınız için de yepyeni bir başlangıçlar yapın. Stres kontrolü sağlayıcı aktivitelerde bulunun. İşinizde beceri ve olanaklarınızı zorlamayın. Ağır sorumluluk altına girmekten kaçının. Düzenli egzersiz stresi kontrol altına almaya yardımcı olur. Bu nedenle kalbiniz için verdiğiniz yeni kararlar arasında hareketli bir yaşam tarzını benimsemek de olsun. Tembellikten uzak durun. Yürüyüş yapın ve asansör yerine merdivenleri tercih edin. Yakın mesafelerde aracınızı kullanmak yerine yürüyün.
Çocuklarınıza hazır olmadığı sorumluluklar vermeyin
Özellikle aile şirketlerinde kalp krizi sorunuyla sık karşılaşılmaktadır. Ekonomik yönden güçlü olan aileler, çocuklarına yurt dışında çok iyi eğitim aldırarak genç yaşta aile şirketinin üst düzey yönetimine getirir. Ancak çocuğun deneyimi olmadığı için genç, kendini sürekli ailesine kanıtlama çabası içine girer ve stres yaşar. Sonunda, omuzlarına yüklenen ağır sorumluluk onun kalp krizi geçirmesine neden olur. Bu nedenle çocuklara hazır olmadıkları ve taşıyamayacakları sorumluluklar verilmemelidir.
Düzenli kalp kontrolleri yaptırın
Ailenizde genç yaşta kalpten ölüm hikâyesi varsa, diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolesterol hastasıysanız, aşırılı kilolu ve hareketsiz biriyseniz kalp hastalıkları açısından risk grubundasınız. Risk grubu içinde olanlar 30, risk grubunda olmayanlar 40 yaşından itibaren her yıl düzenli olarak bazı testler yaptırmalıdır. Bunlar; total kolesterol, HDL (iyi huylu kolesterol), LDL (kötü huylu kolesterol), tigliserid ve kan şekeri tetkikleridir. Bunları her yıl mutlaka yaptırın. Kan yağları dışında düzenli olarak tansiyonunuzu ölçtürün. Hekim kontrolünde günde 100 mg aspirin alın.
Aceleci olmayın
Aceleciliği bir kenara bırakın ve yavaşlayın. A tipi olmak başarının sırrıdır ama sakin bir kişilik yapısı ile de başarının anahtarına sahip olabilirsiniz. Çok çabuk karar veren, hızlı hızlı konuşan, merdivenleri birkaç basamak birden çıkmaya çalışan, sabırsız biriyseniz değişin. Kendinizle, yaşamla, ailenizle, eşinizle, dostlarınızla barışın. Daha yumuşak, sakin hareket eden, huzurlu biri olmak için yoga yapın.