Milaslı zeytin üreticisi
Ali Osman Menteşe, Hürriyet Gurme yazarı Vedat Milor’un 28 Şubat 2016 tarihli
yazısına da tepki göstererek onu İtalyan yağlarının savunuculuğunu yapmakla
eleştirdi. Menteşe, Milor’a, eksik bilgilerle yazdığını dile getirerek şunları
söyledi: “İtalya, dünyanın en büyük zeytinyağı İthalatçısı ve pazarlamacısı ülkedir.
Kim bilir; sizin hayranı olduğunuz Puglia, Toskano, Abruzzo yağlarının
içinde Türk zeytinyağı da vardır!!! Dikkatli olmanızda fayda var!!!”
Menteşe
ayrıca Milor’a şu çağrıyı yaptı: “Ve diyorum ki, Türk zeytinyağlarına karşı bu
kadar önyargılı olmayınız, ülkemizde yabancı zeytinyağlarının savunuculuğunu
yapmayınız! Kendi ülke değerlerinize sahip çıkınız!..”
Milas zeytin ve
zeytinyağı üreticisi Menteşe’nin Milor’un 28 Şubat tarihli yazısına verdiği
yanıt şöyle:
“Sayın Vedat Milor - Gurme,
2016 - Şubat ayı
içersinde her hafta, Hürriyet Gazetesi hafta sonu eki Pazar’da, zeytinyağı ile
ilgili şuradan buradan duyduğunuz doğru-yanlış, eksik bilgilerle bir dizi yazı
yayınladınız. Bu yazılardan birine oldukça kapsamlı bir yanıt verdim, ancak siz
okurların değerlendirmelerine pek kulak asmadığınız için cevap verme nezaketini
gösterme gereği duymadınız! Yani okur duyarlılığına önem vermediniz…
Seri yazılarınızda
önce, Türk zeytinyağının kaliteli zeytinyağı(sızma) çıkmadığını, çoğunlukla
rafinaj kalitesinde yağ elde edildiğini, bundan da rivyera zeytinyağı
üretildiğini yazdınız. Rivyera yağının
da, “ağır” bir yağ olduğunu belirttiniz. Sonra Türkiye’de zeytinyağından anlayan
uzman sayısının bir elin parmağını geçmez şeklinde bir iddia ortaya attınız ve
en sonunda da kendi sorduğunuz sorulara, kendiniz cevapladınız…
Aslında, “Perşembe’nin
gelişi, Çarşamba’dan bellidir” özdeyişine uygun olarak, yazılarınızın
amacı belliydi; “Türkiye’de kaliteli zeytinyağı, belli bir yörenin dışında
üretilmez; zeytinyağından anlayan da yoktur,
üretilen yağlar da rafinaj kalitesindedir.”
Amacınızı, 28 Şubat
2016 tarihli yazınızda ortaya koydunuz…
Ne diyorsunuz
yazınızda; “Zeytinyağı yemek uyumu
diye bir şey var mı?”
Yanıtınız: “Var tabii ama bu konu üzerine çok şey söylemek faydalı değil çünkü bizdeki zeytinyağları dünya ölçütlerine göre genelde hafif veya orta seviye meyvemsi. Dünyada yarışmalar üç kategoride yapılıyor: Hafif, orta, yoğun meyveli. Hafif meyvemsi zeytinyağları tüm kızartmalar ve zeytinyağlı sebze yemekleri, hatta tatlılar için çok uygun. Çiğ balıklar için de. Salata için ben orta ya da yoğun meyveli bir Toskana veya İspanyol yağını tercih ediyorum. Etin, örneğin bir dana bifteğin üzerine serpiştirmek için de bir Toskana veya daha da yoğun Artizanal bir Puglia veya yukarıda bahsettiğim tip Abruzzo olağanüstü. Benim en sevdiğim bu kalite bulduğum zaman ekşi maya ekmek batırıp yemek.”
Yanıtınız: “Var tabii ama bu konu üzerine çok şey söylemek faydalı değil çünkü bizdeki zeytinyağları dünya ölçütlerine göre genelde hafif veya orta seviye meyvemsi. Dünyada yarışmalar üç kategoride yapılıyor: Hafif, orta, yoğun meyveli. Hafif meyvemsi zeytinyağları tüm kızartmalar ve zeytinyağlı sebze yemekleri, hatta tatlılar için çok uygun. Çiğ balıklar için de. Salata için ben orta ya da yoğun meyveli bir Toskana veya İspanyol yağını tercih ediyorum. Etin, örneğin bir dana bifteğin üzerine serpiştirmek için de bir Toskana veya daha da yoğun Artizanal bir Puglia veya yukarıda bahsettiğim tip Abruzzo olağanüstü. Benim en sevdiğim bu kalite bulduğum zaman ekşi maya ekmek batırıp yemek.”
Yukarıdaki ifadelerinizden
anladığımıza göre; yakında İtalyan yağlarının ülkemizdeki pazarlama - satış
sorumluluğunu üstlenirseniz, hiç şaşırmayacağız!..
Size hatırlatmakta
yarar var. Yazılarınızda, Türk zeytinyağının kalitesi konusunda, üzerinde
durduğunuz noktalar; İtalyan zeytinyağı ithalatçılarının, Türk zeytinyağları
için genel değerlendirmeleridir. Onlar Türkiye’de ki ihraç fiyatlarını baskı
altında tutmak için, söz konusu değerlendirmede bulunup, ucuz dökme zeytinyağı
ithal edip, bizden aldıklarını on misli fiyatla; ABD’ye, Çin’e ve Rusya’ya güzel
şişeler içersinde, içine biraz kendi yağlarından katarak, “Produced in Italy” etiketiyle
satarlar…
İtalya, dünyanın en
büyük zeytinyağı İthalatçısı ve pazarlamacısı ülkedir.
Kimbilir, bilinmez;
sizin hayran olduğunuz Puglia, Toskano, Abruzzo yağlarının içinde Türk
zeytinyağı da vardır!!!
Dikkatli olmanızda
fayda var!!!
Ve diyorum ki, Türk
zeytinyağlarına karşı bu kadar önyargılı olmayınız, ülkemizde yabancı
zeytinyağlarının savunuculuğunu yapmayınız! Kendi ülke değerlerinize sahip
çıkınız!..
Saygılarımla,
Ali Osman Menteşe, Üretici-Milas”
(Haber: Nevzat Çağlar
Tüfekçi)