16 Nisan 2015 Perşembe

ULUSLARARASI NEWYORK ZEYTİNYAĞI YARIŞMASINDAN, TÜRKİYE'YE DÖRT MADALYA

Uluslararası NewYork Zeytinyağı Yarışması'ndan 4 Türk markası 3 altın, 1 gümüş madalyayla döndü… Altın madalyanın birisi Muğla’ya…

 New York Uluslararası Zeytinyağı Yarışmasında (NYIOOC) kazananlar açıklandı. Dünyanın hemen her yerinden yüzlerce zeytinyağı üreticisinin katıldığı yarışmada, 2015 yılında Dünyanın en iyi zeytinyağları açıklandı. 

25 ülkeden 700 zeytinyağı markasının katıldığı yarışmada ülkemizden dört marka dereceye girme başarısını gösterdi.

Ülkemizden NYIOOC'ye katılan: Nar Gourmet, Antalya Tavşan Yüreği; Tuay, Memecik(Muğla); Ottoman Gourmet, Ayvalık çeşidinde altın madalyaya hak kazanırken; Zetay ise Memecik çeşidinde gümüş madalya kazandı.

NYIOOC sonuçlarına göre derece alan markalar yarışmanın web sitesinden yayınlandı.
(http://www.bestoliveoils.com/)

NewYork’taki zeytinyağı yarışmasına katılan 25 ülkeden 700 zeytinyağı markasından biri olan Turgut Anadolu Yatırım Limited Şirketinin ürünü olan TUAY markalı memecik zeytininden elde edilen zeytinyağının altın madalya ile ödüllendirilmesi Muğla için sevindirici bir gelişme oldu.
TUAY Ltd. Şti’nin ortağı ve genel müdürü Atilla Totoş, kendi tesislerinde üretilen memecik zeytininden elde edilen zeytinyağının, böyle uluslararası önemli bir yarışmada altın madalya ile ödüllendirilmesinden dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, bu başarının aslında, bilimsel danışmanlık hizmeti veren teknik ekip ile çiftçilerin ortak başarısı olduğunu kaydetti.

TUAY Limited’in genel müdürü Totoş daha sonra şunları söyledi: “Memecik zeytini ile uluslararası yarışmalara ilk katılan ve ödül alan Ali Osman Menteşe’dir. Biz onun, Milas’ta memecik zeytini ile ilgili çalışmalarından, toplantılardaki konuşmalarından çok yararlandık. Bir bakıma onun açtığı yoldan ilerleyerek, ülkemiz ve ilimiz adına, bu başarıları elde edebilir noktaya geldik. Bu anlamda kendisine çok teşekkür ediyorum.
Yarışma öncesi, zeytinyağımızın hazırlanma sürecinde; Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı ve tadım eğitim uzmanı Serdar Öçten Ünsal’dan teknik destek aldık. Bu destek doğrultusunda, zeytin üreticilerimizi yönlendirdik. Onlara zeytine nasıl bakacaklarını, ne zaman ve nasıl hasat yapacaklarını, hasattan sonra ne kadar sürede sıkıma gireceklerini, sıkımın soğuk sıkım olması gerektiğini vd. ayrıntıları tek tek kendilerine anlattık. Üreticilerimiz de bizim dediklerimizi harfiyen uyguladı. Sonuçta hep birlikte bu başarıyı elde ettik. Bu yarışmada memecik zeytininin adını duyurduğumuz için çok mutluyum. Bu başarıları, bilimsel zeytin tarımı yöntemlerini uygulayarak, zeytin üreticilerimizle işbirliği içinde, gelecek yıllarda da devam ettireceğimize inanıyorum.”
Kaynak: Zeytin Ağacı Dergisi