28 Haziran 2013 Cuma

MİTSO MİLAS ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ MARKALAŞMASINA ÖNCÜ OLACAK

 

 
 
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas zeytin ve zeytinyağının markalaşarak dünya pazarlarında hak ettiği yere ulaşması için girişim başlattı.
MİTSO’nun öncülüğünde Milas zeytin ve zeytinyağının geliştirilebilmesi için ilk aşamada genişkatılımlı bir toplantı düzenlenecek.
Yöre zeytinyağcılığında önemli bir marka haline gelen Ali Osman Menteşe ile görüşen ve önerilerini alan Başkan Reşit Özer ve Yönetim Kurulu Üyeleri zeytinyağında kalitenin arttırılması için girişimlerde bulunacak.
Reşit Özer başkanlığındaki MİTSO Yönetimi, Milas zeytin ve zeytinyağcılığının geliştirilmesi, markalaşarak dünya pazarlarında hak ettiği yere ulaşması için girişim başlattı. Öncelikle kendi çiftliğinde kurduğu butik zeytinyağı tesisinde elde ettiği zeytinyağlarıyla Avrupa ve Amerika’da ödüller kazanan Ali Osman Menteşe ile görüşen Reşit Özer, Milas zeytinciliğinin geliştirilmesi konusunda Menteşe’nin görüş ve önerilerini aldı.
Yöremizdeki modern zeytinciliğin örnek ismi olan Ali Osman Menteşe’yi MİTSO’ya davet eden Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sami Kont, Yönetim Kurulu Üyeleri Turgay Ertuğrul ve Koray Türkoğlu ile birlikte bir süre görüştü.
Milas zeytin ve zeytinyağını çok önemsediğini ve Milas zeytinciliğinin markalaşarak dünya pazarlarında hak ettiği yeri almasını çok arzu ettiğini anlatan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Ben özellikle zeytinimizin, zeytinyağımızın tanıtımına çok önem veriyorum. Bunun için mutlaka Milas – Bodrum Havalimanı’nda Milas zeytin ve zeytinyağlarını tanıtan bir stant açmak istiyorum. Bu konuda Milas Belediyesi ile de görüşeceğim; marketlerde Milas zeytinyağının yer almasını sağlayalım” dedi.
MİTSO olarak Milas zeytinciliğinin geliştirilmesi için bir toplantı düzenlemeyi amaçladığını anlatan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Bu toplantıya herkesi çağırmayı düşünüyorum. Zeytin üreticileri gelsin, fabrikacılar gelsin, yağ ticaretiyle uğraşanlar gelsin. Hatta TARİŞ ZeytinyağıBirliği’nden Cahit Çetin’i davet etmek istiyorum. Bu interaktif bir toplantıolsun. Herkes görüşlerini söylesin. Herkes pozitif ve negatif düşüncelerini açıklasın. Böyle bir toplantıdan çok yararlı sonuçlar çıkabilir” diye konuştu.
Kendisinin daha önce İstanbul’da ilaç sektöründe çalıştığını, şirketlerde yöneticilik yaptığını, babası ölünce Milas’a gelerek ziraat işinin içine girdiğini anlatan Ali Osman Menteşe “Dünyada bir ZeytinyağıKonseyi var. Bakan Kürşat Tüzmen zamanında Türkiye olarak bu konseyden çıktık. Biz Türkiye’nin yeniden bu konseye dönmesi için çalışma başlattık. İnternet grubu açtık, bir yerde buluştuk. Ben Milas’tan geldiğimi söylediğimde herkesin yüzü küçümsercesine buruşuyordu. Merak ettim, sordum. Sizin Milas’ın zeytinyağları hep kokar. Rafinajlık yağdır” dediler. Ne yazık ki, dışarıda Milas zeytinyağları hakkında böyle bir imaj var. Öncelikle bunu kurmalıyız. Milas’ta kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretilebileceğini göstermeliyiz. Memecik zeytini iyi işlenirse çok kaliteli zeytinyağı elde edilebilir. Bunu yaparsak çok iyi bir yere gelebiliriz” dedi.
Daha sonra Türk zeytinyağlarının yurtdışında iyi tanınmadığını belirten Ali Osman Menteşe ABD’nin Seattle kentinde yaşadığı bir anısını anlatarak Türk zeytinyağlarının bu ülkelerde İtalyan adıyla pazarlandığını söyledi. Türk zeytinyağı markalarından sadece TARİŞ markasının tanındığını vurgulayan Ali Osman Menteşe teşvik sistemini de eleştirdi. Tütün, buğday gibi birçok üründe başfiyat uygulaması olduğunu belirten Ali Osman Menteşe “Zeytinyağında hep 5 asit zeytinyağı üzerinden fiyat açıklanıyor. Bu da üreticiyi olumsuz şekilde etkiliyor. Üreticide sanki iyi zeytinyağı 5 asit olurmuş, kanısı yaygınlaşıyor. Pirim sistemi yanlış uygulanıyor. 0.5 asit zeytinyağına da 50 kuruş, 5 asit zeytinyağına da 50 kuruş prim veriliyor. Bu yanlış bir uygulama. İyi zeytinyağına yüksek, kötü kalitedeki zeytinyağına düşük pirim ödensin” diye konuştu.
MİTSO Yönetiminin Milas zeytinciliğine yaklaşımından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Ali Osman Menteşe “Siz bir komisyon kurun, biz de bu komisyonun içinde görev alalım” dedi.
Zeytinyağında şimdi en önemli sorunlardan birisinin de zeytinyağı fabrikalarında mühendis çalıştırma zorunluluğu olduğunu belirten Ali Osman Menteşe “Bizde zeytinyağı fabrikaları en çok üç ay çalışıyor. Mühendis için 12 ay çalışıyor olması isteniyor. Çalışmayan adama 12 ay para ödenir mi? Asgari ücretten sözleşme yapılmasını da kabul etmiyorlar. Hiç çalışmayan adama 12 ay para ödenir mi?” diye sordu.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer yapılan toplantının verimli geçtiğini ve kendisinin çok yararlandığını anlatarak “En kısa sürede Milas zeytinciliğinin geliştirilmesi için toplantı düzenlemeye çalışacağız”dedi ve geldiği için Ali Osman Menteşe’ye teşekkür etti.