16 Ocak 2012 Pazartesi

ZEYTİNCİ HURŞİT 8

ÇELEBİ

İnce, kuru gövdesiyle
çok badireler atlattı Hurşit
efkarlanınca köy düğünlerinde
bir güzel oynardı Kerimoğlu’nu
tanıyanlar Hurşit’i , yanıldıklarını
- hem de fena halde yanıldıklarını düşünürlerdi -
köy düğünlerinde peşrev çaldırırken zurnacıları

Çalışırken tarlada Hurşit
ince , naif bir çalı gibidir
son derecede kültürlü, iyi niyetli
sizi dünyada en iyi anlayabilen
ince dağ yelinden dokunmuş bir çelebidir.

Güzel iş çıkarır tarlalarda Hurşit
- hilesiz, hurdasız -
elinde beliyle girince bahçeye
- mesai saati falan tanımaz –
bir de oğluna alırsa yanına
üç dört yevmiyelik iş çıkarır günde
Hurşit’in karısı da – üç kızını alarak yanına –
bütçesine katkı yapmak için ailenin
kadın işçilerle birlikte
zeytin toplar komşu zeytinliklerde


T.Ayhan ÇIKIN


JAPONYA'NIN ZEYTİNYAĞI TÜRKİYE'DEN



A.A.
14 Ocak 2012

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) ve Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, dünyada zeytinyağı üretiminde 4. sırada olan Türkiye'nin en çok ihracatı Japonya'ya yaptığını belirtti.
http://www.hurriyet.com.tr/p/spacer.gif
Ölken, “ZZTK adına Japonya'da hedef ülke olarak 2009 yılından itibaren ciddi çalışmalar yapılmakta. Bunun neticesinde Japonya'daki Türk zeytinyağı imajı arttı ve de firmalarımızın önü açıldı. Bu trend devam edecek” dedi.        
  
 
Ölken, 2010 yılında 140 bin ton, 2011 yılında 191 ton zeytinyağı üretildiğini belirterek, üretimdeki artışın 2012 yılından sonra da devam etmesini ve 2014 yılında 400 bin ton zeytinyağı üretimine ulaşılmasını beklediklerini ifade etti.
    
 
Türkiye'nin 2010 yılı itibariyle 189 milyon 248 bin dolarlık zeytinyağı ihracatı yaptığını ifade eden Ölken, 2011'de 181 milyon 212 bin dolar ihracat rakamına ulaşıldığını söyledi.
 
 
Ölken, zeytinyağı ihracatının yüzde 4,25 oranında gerilediğini belirterek, şunları kaydetti:

“Zeytinyağı sektörünün toplam ihracattan aldığı pay ise 0,13 olarak gerçekleşti. Hatta 2010 yılının aralık ayına oranla 2011 yılının aralık ayında gerçekleştirilen zeytinyağı ihracatı yüzde 10,57 artış kaydetse bile yıl sonundaki yüzde 4,25'lik gerilemenin önüne geçemedi. Sonuçta zeytin, zeytinyağı sektörü, Türkiye'de ihracatın gruplandırıldığı 24 ana sektör içerisinde ihracatı düşen tek sektör olarak dikkati çekti.”

-Türkiye, 110 ülkeye zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapıyor-

Türkiye'nin 110 ülkeye zeytin ve zeytinyağı ihracatı yaptığını dile getiren Ölken, Türkiye'nin 1 Kasım 2010-26 Ekim 2011 tarihleri arasında en fazla zeytinyağı ihracatı yaptığı ülkenin Japonya olduğunu söyledi. Ölken, Japonya'yı,
 İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya'nın takip ettiğini ifade etti.

Japonya'nın son 10 senedir ciddi bir ithalatçı ülke olduğuna değinen Ölken, şunları kaydetti:

“ZZTK adına Japonya'da hedef ülke olarak 2009 yılından itibaren ciddi çalışmalar yapılmakta. Bunun neticesinde ülkedeki Türk zeytinyağı imajı arttı ve de firmalarımızın önü açıldı. Bu trend devam edecek.”

Dünyada zeytinyağı üretiminde ilk sırada İspanya'nın 1 milyon 400 bin ton ile bulunduğu bilgisini veren Ölken,
 İtalya'nın 300 bin ton,Yunanistan'ın 220 bin ton, Türkiye'nin 191 bin ton, Tunus'un 180 bin ton zeytinyağı ürettiğini bildirdi.

-Türkiye, zeytinyağı tüketiminde geride-

Bu 5 büyük zeytinyağı üreticisi ülkenin tüketim miktarlarında ise sıralamanın aynı olmadığına işaret eden Ölken, “Türkiye'nin tüketim oranı çok gerilerde. Kişi başına 1,0 ile 1,5 kilo arasında bir tüketim miktarı var. Diğer ülkelerdeki ortalama rakam yıllık kişi başı 10 kilogramdan az değil” dedi.
Zeytin toplama şeklinde geleneksel yöntemlerin bırakılması gerektiğini vurgulayan Ölken, “Tam anlamıyla makineli hasada geçilmelidir. Yeni kurulacak olan bahçeler ise makineli hasada uygun olarak kurulmalı ve ağaçlar makineli hasada uygun olarak budanmalı. Damla sulama yaygın hale getirilmeli” diye konuştu.
Kaynak: www.hurriyet.com.tr