15 Mart 2013 Cuma

DÜNYA’NIN EN İYİ ZEYTİNİ MUĞLA’DAN SEÇİLDİ

15.03.2013                                                                                                              
  
MUĞLA VALİLİĞİ
 

                 
DÜNYA’NIN EN İYİ ZEYTİNİ MUĞLA’DAN SEÇİLDİ

            Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, ilimizden Flos Olei 2013 “Dünya Sızma Zeytinyağı Kataloğu” na giren markadan Menteşe Som markasının sahibi Osman Menteşe ve beraberindeki heyetle Muğla Valisi Fatih Şahin’i makamında ziyaret etti.

            Doğru teknikler kullanılması halinde Dünya’nın en iyi zeytinyağının Muğla’da üretilebileceğini söyleyen Vali Şahin, “  Osman Bey, Flos Olei Kataloğuna kendi markasının girmesini sağlamış. Diğer zeytinyağı üreticilerinin de doğru teknik kullanarak üretim yapmalarını bekliyoruz. Usul ve esaslara uygun bir şekilde zeytinin toplanması, sıkılması ve doğru metotların kullanılması halinde Dünya’nın en iyi ve en kaliteli zeytinyağını üretmek mümkün. Kaliteli ürün ürettiğimizde uzun dönemli düşünürsek üretici daha fazla  kazanmış ve alın terinin karşılığını almış olur.” diye konuştu. 

            Menteşe Som markasının sahibi Osman Menteşe yaptığı açıklamada, Menteşe Som markasının Flos Olei 2013 “Dünya Sızma Zeytinyağı Kataloğu” na girdiğini belirtti.
Tadım uzmanları tarafından değerlendirilen zeytinyağlarının kataloga girdiğini belirten Menteşe, “Benim markam 2007’den beri bu kataloga giriyor. Katalogta Muğla’dan 3 tane zeytinyağı markasının yer alması çok önemli. Türkiye’den 11 zeytinyağı markası katalogda yer alırken, bunun 3’ü Muğla’dan. Bu ürünler ilimizde yetişen Memecik çeşidi zeytinden üretildi. Muğlalılar için bu çok önemli. Bu katalog, doğru yetiştiricilik, hasat tekniği ve sıkım teknikleri uygulanırsa Memecik çeşidinden çok kaliteli zeytinyağı elde edebileceğinin kanıtı.” dedi.

            Zeytindostu Derneği Muğla İl Temsilcisi Atilla Totoş ise yaptığı konuşmada, “Geçmiş yıllarda ilimizden sadece bir zeytinyağı kataloga girerken bu yıl 3 tane oldu. Endüstriyel sıkım tesislerinde eğer bilinçli çiftçi ile çalışılır ve doğru üretim teknikleri uygulanırsa kusursuz zeytinyağlarını üretmek bizim içinde mümkün. Bu şunu gösteriyor. Muğla ili üreticileri bir araya gelir ve emek verirse Dünya’nın en iyi yağlarının çıktığı bir merkez haline gelir. Türkiye’nin en kıymetli yağının çıktığı yer Muğla. Bu demektir ki biz burada çok kaliteli ürün üretebiliriz. Asıl hedefimiz kaliteli ürün çıkartan insanların pazara açılmasını sağlamak.” ifadelerini kullandı.

            Muğla Zeytinciliğinin Geliştirilmesi Projesi çalışmaya başladıklarını söyleyen Anakara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Dr. Mücahit Taha Özkaya,  Önemli olan kalitenin ön plana çıkabileceğini sanayici ve üretici bilsin. Üretici bahçeden temiz ürün getirsin. Sanayici temiz fabrikada işlesin. Tüccar onu iyi bir ambalajın içinde ticaretini yapsın. Türkiye’de zeytinyağının sağlıklı olduğu biliniyor fakat sağlıklı zeytinyağı tüketilmiyor. Bu proje ile kalitenin artmasını sağlayacağız.”  dedi.