14 Ocak 2013 Pazartesi

MİLAS VE BODRUMLU ZEYTİNYAĞI ÜRETİCİLERİNİN BÜYÜK BAŞARISI!

Osman Menteşe, kendi arazilerindeki zeytinlerden, butik tesisinde soğuk sıkım yöntemiyle zeytinyağı elde ediyor. Zeytinlerin erken hasat edilmesi, tane zeytinlerin plastik kasalar içinde sıkım yerine taşınması ve 24 saat içinde sıkıma girmesiyle; butik tesiste elde edilen yağlar, “zeytinyağı lezzetinde” oluyor. Bu nedenle, “Menteşe Som” markalı zeytinyağı her zaman uluslararası alanda, zeytinyağı literatüründe kendine yer bulabiliyor ve bu başarı, hiç aksamadan devam ediyor. Menteşe Som, bazen gümüş madalya alıyor, bazen de üstün lezzet ödülü… Flos Olei isimli uluslararası sızma zeytinyağı kataloğunun ise sürekli konuğu.
“Flos Olei”, dünya sızma zeytinyağları katalogu… Orijinal ismi şöyle:”Flos-Olei 2013 A guida to the world of extra virgin olive oil.” Katalog İtalya merkezli olarak yayınlanıyor. Bu katalogda, dünyadaki her ülkenin, başvuru sonucu değerlendirmeye alınan sızma zeytinyağlarına yer veriliyor. 2013 katalogunda 46 ülkeden, çeşitli markalardaki zeytinyağları yer alıyor. Bu katalogda, Türkiye’den puanlanmış olarak 11 markanın ismini görüyoruz ve bunların 3’ü “Memecik Zeytini”yle Milas-Bodrum yöresinden.  Bu katalogda yer alma başarısını gösteren yöremiz üreticileri ve markaları şöyle: Sitare-Osman Menteşe Çiftliği, Markası SOM, puanı 89; Zeynep-Cem Çelikkol, Markası Kairos Zeytinevi-Şenköy, puanı: 84; Haluk-Selva İşmen, Markası Selia, Çömlekçi Köyü(Bodrum), puanı: 80.
2013 Flos Olei katalogunda yer alan Türkiyeli markalar ve puanları şöyle: Kürşat-Ayvalık: 84, Laleli-Edremit: 86, Nar-Ayvalık: 80, Rengin Suar: 80, Komili-Edremit: 80, Olivurla-Urla: 80, Volio-Seferihisar: 80, TARİŞ-Edremit: 82.
Milas zeytinyağları yıllarca dökme-rafinerilik zeytinyağı olarak bilindi, tanındı. Bu nedenle, sektörde Milas zeytinyağlarının kötü bir imajı vardı. Milas yöresi zeytinyağı denilince, herkes, ağız-burun kıvırırdı. Milas zeytinyağları, yakın zamana kadar, yemeklik zeytinyağı olarak algılanmadı hiç… Son 5-10 yıldır Milaslı zeytin üreticileri; hasat koşullarına, sıkım tekniklerine ve zamanlamasına dikkat etmeye, bu alandaki iyi örnekleri kendilerine rehber edinmeye başlayınca; Milas zeytinyağlarının kalitesi ve imajı birdenbire yükseldi.
Eskiden zeytin ve zeytinyağı denilince; Körfez bölgesi(Ayvalık-Edremit yöresi) anlaşılırdı. Bu bölgenin Türk zeytinyağı sektöründe belirli bir üstünlüğü vardı. Fakat son yıllarda, diğer bölgelerdeki üreticiler de bilimsel yöntemleri uygulamaya, zeytin tarımını kurallarına uygun yapmaya başlayınca; dengeler değişmeye başladı. Düne kadar yağlarına önem verilmeyen Milas yöresinden üç markanın, uluslararası bir katalogda yer alması ise büyük başarı. Bir de ‘Menteşe Som’un, bu katalogda bulunan 11 Türkiyeli markanın içinde 89 gibi en yüksek puanı alması da bir başka dikkat çekici nokta. 
Bu katalog, 22 kişilik tadım grubu tarafından dünya çapındaki sızma zeytinyağlarının uluslararası standartlara uygun olarak üretilip-üretilmediğini tespit ediyor ve bu yağların uluslararası alanda kabul edilebilirliğini onaylıyor. Bu nedenle bir ülke zeytinyağının uluslararası pazarda kendisine yer bulabilmesi için bu tip kataloglara girmesi çok önemli. Bunun önemini vurgulamak açısından burada bir karşılaştırma yapmak istiyorum: Hırvatistan, Avrupa’da Adriyatik kıyısında küçük bir ülke. 17200 Hektar zeytinlik alanı, 5 bin ton yıllık zeytinyağı üretimi ve 180 zeytinyağı fabrikasına sahip. Bu ülke, 61 ürünle 2013 katalogunda yerini almış. Türkiye ise 798 bin hektar zeytinlik alana, 180 bin ton yıllık zeytinyağı üretimine ve 1450 zeytinyağı fabrikasına sahipken bu katalogda ancak 11 ürünle yer alabiliyor. Ülkemiz zeytinciliği açısından, üzülünmesi gereken bir durum…
Flos-Olei katalog başvurularının her yıl Mart-Nisan aylarında yapıldığını, katalog için başvuru yapmanın öyle maliyeti yüksek bir şey olmadığını belirten Osman Menteşe, böyle uluslararası hakem özelliği olan bir dergide daha fazla ürünle yer almalıyız diyerek şunları söyledi: “Çok zengin zeytin varlığına sahip bir ülkeyiz. Bizler kaliteli yağlar üreterek uluslararası alanda biz de varız diyebilmeliyiz. Böyle kataloglarda çok sayıda ürünle yer almak, ülke olarak bizim yağlarımızın imajını yükseltir ve dış pazarlarda yağlarımız daha kolay alıcı bulur. Zeytinyağı üreticilerimizi bu katalog için başvuruda bulunmaya çağırıyorum. Bu konuda herkese izlenecek yol-yöntem konusunda yardımcı olmaya hazırım. Özellikle Milas’tan ve Muğla il genelinden zeytin üreticilerimiz bu kataloga başvurularını yapmalıdırlar. Bir de zeytinyağımızın coğrafi işaretlemesini mutlaka yaptırmalıyız…”
Yöremizde ilk olarak Osman Menteşe’nin açtığı bu yoldan, Milaslı ve il genelindeki başka zeytin üreticilerinin de ilerlemesi; Milas ve ilimiz açısından büyük kazanım olacaktır. Flos Olei 2013 katalogundan yer almakla, Milas’ın-Bodrum’un, Muğla’nın ve Memecik zeytininin adını duyuran Sitare-Osman Menteşe, Zeynep-Cem Çelikkol ve Selva-Haluk İşmen isimli zeytin üreticilerini kutluyorum. Darısı diğer üreticilerimizin başına…
Nevzat Çağlar Tüfekçi
karyatv@gmail.com