31 Ekim 2011 Pazartesi

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ TARİH İÇİNDEKİ YOLCULUĞU

MÖ 6000        Zeytin tarımının Suriye’de başlaması.
MÖ 3000    Tarım bilgisi ve kültürü Akdeniz’de Doğudan Batıya doğru yayılmaya başlar.
MÖ 2500    Girit’te bulunan tarih öncesi toprak levhalarda zeytinyağı ve kullanımlarından söz edilir.
MÖ 2000    Eski İsrailliler zeytinyağını rahipleri kutsamada ve tapınaklardaki lambaları yakmada kullanırlar.
MÖ 1780    Hamurabi Kanunları, zeytin ağacını bir yıl içinde iki ayaktan fazla budayanın ölüm cezasına çarptırılacağını söyler.
MÖ 1500    Zeytinyağı Girit’in en önemli ticaret geliri olarak ortaya çıkar ve Mısır’da kozmetik amacıyla kullanılır.
MÖ 1000    Yunanistan’da zeytinyağının mutfaktaki kullanımları keşfedilmeye başlanır.
MÖ   776    Kazananlara zeytin dalı ve zeytinyağının ödül olarak verildiği ilk        olimpiyat oyunları yer alır.
MÖ  620    Solon’un zeytin koruma kanununda bir zeytin ağacını kesen veya zarar verenin ölüm cezasına çarptırılacağı yazılır.
MÖ   100        Eski Yunan ve Roma edebiyatında zeytin ağaçlarından, zeytinden ve
Zeytinyağından söz edilir.
Romalılar, birkaç değişik zeytinin sınıflandırmasını yaparlar.
MS 325    Konstantin zamanında 2300 yağ distribütörü, kent sakinlerinin yemek, kozmetik, masaj, vücut bakımı, lamba ve diğer şeyler için kullandığı zeytinyağını temin eder.
MS 1000    Zeytinyağı az bulunmaya başlanır ve bazen nakit yerine kullanılsa da en önemli kullanım alanı dinsel ayinlerdir.
MS 1500–1600    İspanyol kâşif ve misyonerler zeytinyağını Yeni Dünya’ya taşırlar.
MS 1524        Meksika’ya ilk zeytin ağaçları dikilir.
MS 1700’ün sonları    Fransisyan misyonerler 600 kilometrelik Kaliforniya sahillerine 1800’lerin başlarında zeytin dikerek 21 yerleşim bölgesinden 19’una zeytini götürürler.
MS 1870        Kaliforniya’da ilk ticari zeytin üretimi başlar.
MS 1900    İtalya Kralı 1. Umberto, İtalya’da zeytin ağacının kesilmesini yasaklar. Bu uygulama, İtalya’nın bazı kesimlerinde hala yürürlüktedir.
MS 1920    Amerika’ya gelen Avrupalı göçmenler, Amerikan mutfağına zeytinyağını soktular.
MS 1980    Sağlık ve yemek kitapları aracılığı ile zeytinyağı bilgi ve kültürü, dünyada yayılmaya başlar.

Kaynak: Zeytinyağı Tutkusu, Carol Firenze, Ledo Yayınları 8, 2007

Hiç yorum yok: