MÖ 6000 Zeytin tarımının Suriye’de başlaması.
MÖ 3000 Tarım bilgisi ve kültürü Akdeniz’de Doğudan Batıya doğru yayılmaya başlar.
MÖ 2500 Girit’te bulunan tarih öncesi toprak levhalarda zeytinyağı ve kullanımlarından söz edilir.
MÖ 2000 Eski İsrailliler zeytinyağını rahipleri kutsamada ve tapınaklardaki lambaları yakmada kullanırlar.
MÖ 1780 Hamurabi Kanunları, zeytin ağacını bir yıl içinde iki ayaktan fazla budayanın ölüm cezasına çarptırılacağını söyler.
MÖ 1500 Zeytinyağı Girit’in en önemli ticaret geliri olarak ortaya çıkar ve Mısır’da kozmetik amacıyla kullanılır.
MÖ 1000 Yunanistan’da zeytinyağının mutfaktaki kullanımları keşfedilmeye başlanır.
MÖ 776 Kazananlara zeytin dalı ve zeytinyağının ödül olarak verildiği ilk olimpiyat oyunları yer alır.
MÖ 620 Solon’un zeytin koruma kanununda bir zeytin ağacını kesen veya zarar verenin ölüm cezasına çarptırılacağı yazılır.
MÖ 100 Eski Yunan ve Roma edebiyatında zeytin ağaçlarından, zeytinden ve
Zeytinyağından söz edilir.
Romalılar, birkaç değişik zeytinin sınıflandırmasını yaparlar.
MS 325 Konstantin zamanında 2300 yağ distribütörü, kent sakinlerinin yemek, kozmetik, masaj, vücut bakımı, lamba ve diğer şeyler için kullandığı zeytinyağını temin eder.
MS 1000 Zeytinyağı az bulunmaya başlanır ve bazen nakit yerine kullanılsa da en önemli kullanım alanı dinsel ayinlerdir.
MS 1500–1600 İspanyol kâşif ve misyonerler zeytinyağını Yeni Dünya’ya taşırlar.
MS 1524 Meksika’ya ilk zeytin ağaçları dikilir.
MS 1700’ün sonları Fransisyan misyonerler 600 kilometrelik Kaliforniya sahillerine 1800’lerin başlarında zeytin dikerek 21 yerleşim bölgesinden 19’una zeytini götürürler.
MS 1870 Kaliforniya’da ilk ticari zeytin üretimi başlar.
MS 1900 İtalya Kralı 1. Umberto, İtalya’da zeytin ağacının kesilmesini yasaklar. Bu uygulama, İtalya’nın bazı kesimlerinde hala yürürlüktedir.
MS 1920 Amerika’ya gelen Avrupalı göçmenler, Amerikan mutfağına zeytinyağını soktular.
MS 1980 Sağlık ve yemek kitapları aracılığı ile zeytinyağı bilgi ve kültürü, dünyada yayılmaya başlar.
Kaynak: Zeytinyağı Tutkusu, Carol Firenze, Ledo Yayınları 8, 2007
MÖ 3000 Tarım bilgisi ve kültürü Akdeniz’de Doğudan Batıya doğru yayılmaya başlar.
MÖ 2500 Girit’te bulunan tarih öncesi toprak levhalarda zeytinyağı ve kullanımlarından söz edilir.
MÖ 2000 Eski İsrailliler zeytinyağını rahipleri kutsamada ve tapınaklardaki lambaları yakmada kullanırlar.
MÖ 1780 Hamurabi Kanunları, zeytin ağacını bir yıl içinde iki ayaktan fazla budayanın ölüm cezasına çarptırılacağını söyler.
MÖ 1500 Zeytinyağı Girit’in en önemli ticaret geliri olarak ortaya çıkar ve Mısır’da kozmetik amacıyla kullanılır.
MÖ 1000 Yunanistan’da zeytinyağının mutfaktaki kullanımları keşfedilmeye başlanır.
MÖ 776 Kazananlara zeytin dalı ve zeytinyağının ödül olarak verildiği ilk olimpiyat oyunları yer alır.
MÖ 620 Solon’un zeytin koruma kanununda bir zeytin ağacını kesen veya zarar verenin ölüm cezasına çarptırılacağı yazılır.
MÖ 100 Eski Yunan ve Roma edebiyatında zeytin ağaçlarından, zeytinden ve
Zeytinyağından söz edilir.
Romalılar, birkaç değişik zeytinin sınıflandırmasını yaparlar.
MS 325 Konstantin zamanında 2300 yağ distribütörü, kent sakinlerinin yemek, kozmetik, masaj, vücut bakımı, lamba ve diğer şeyler için kullandığı zeytinyağını temin eder.
MS 1000 Zeytinyağı az bulunmaya başlanır ve bazen nakit yerine kullanılsa da en önemli kullanım alanı dinsel ayinlerdir.
MS 1500–1600 İspanyol kâşif ve misyonerler zeytinyağını Yeni Dünya’ya taşırlar.
MS 1524 Meksika’ya ilk zeytin ağaçları dikilir.
MS 1700’ün sonları Fransisyan misyonerler 600 kilometrelik Kaliforniya sahillerine 1800’lerin başlarında zeytin dikerek 21 yerleşim bölgesinden 19’una zeytini götürürler.
MS 1870 Kaliforniya’da ilk ticari zeytin üretimi başlar.
MS 1900 İtalya Kralı 1. Umberto, İtalya’da zeytin ağacının kesilmesini yasaklar. Bu uygulama, İtalya’nın bazı kesimlerinde hala yürürlüktedir.
MS 1920 Amerika’ya gelen Avrupalı göçmenler, Amerikan mutfağına zeytinyağını soktular.
MS 1980 Sağlık ve yemek kitapları aracılığı ile zeytinyağı bilgi ve kültürü, dünyada yayılmaya başlar.
Kaynak: Zeytinyağı Tutkusu, Carol Firenze, Ledo Yayınları 8, 2007
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder