11 Ocak 2016 Pazartesi

9. ULUSAL ZEYTİNYAĞI KALİTE YARIŞMASINA BAŞVURULAR, BAŞLADI…


Zeytindostu Derneği tarafından, her yıl düzenlenen ‘Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’ 9.’sunun bu yıl Burhaniye’de, Burhaniye Belediyesinin ana sponsorluğunda gerçekleştirileceği açıklandı. Dernekten yapılan açıklamaya göre, bu sene yarışmaya katılım için son başvuru tarihi 25 Şubat 2016 olarak bildirildi.
Yarışma şartnamesinde, yarışmaya katılmak isteyen kişi/firmalar için şu tanımlama yapıldı: “Tescilli marka sahibi ve ürünleri piyasada fiilen satılan, Tarım Bakanlığı’nca verilmiş Gıda Üretim İznine sahip veya söz konusu izne sahip bir işletmede fason üretim yaptıran ya da ihraç eden (butik ya da büyük ölçekli) üretici, yağhaneci, tüccar, sanayici, firma veya ziraat odasına veya ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğünde çiftçi kayıt sistemine girmiş, üretici ya da kişilerdir.”
Yarışma şartnamesinde, yarışmanın özelliği ile ilgili bilgiler ise şöyle: “Yarışma natürel sızma zeytinyağı olmak üzere, Türkiye sınırları içerisinde bulunan çeşitler için yapılacaktır. İl bazında bir değerlendirme yapılmayacak, ulusal bazda sınıflandırma ve ödüllendirme yapılacaktır. Katılımcı, başvuru esnasında organik ürün kategorisinde değerlendirilmek üzere başvurmuş ve beraberinde organik sertifikasını ibraz etmiş ise ürün organik kategorisinde değerlendirilir. Katılımcılar farklı numuneler ile yarışmaya katılabilirler.”

‘Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Yarışması'nın kalitesini tescilletmek isteyen markalar için bir fırsat olduğunu belirten Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, yarışma hakkında şöyle konuştu: “Sektörümüzde, zeytinyağı kalitesinde bilincin arttırılması ve naturel sızma olarak kusursuz üretim yapan firmaların isimlerinin duyurulması için düzenlediğimiz Zeytindostu Kalite Ödüllerinin bu yıl 9.’su düzenlenecektir. Kalitesine güvenen tüm zeytinyağı firmalarını/üreticilerini yarışmaya katılmaya çağırıyoruz. İlk yarışmadan bugüne kadar, sayı açısından katılım arttı. Ülkemizde Kuzeyden Güneye, Batıdan Doğuya kadar çok kaliteli zeytinyağları üretiliyor. Zeytindostu kalite yarışmasına katılmak isteyen firmaların, 25.02.2016’ya kadar başvuru formları ve numuneleriyle birlikte başvuru yapmalarını bekleriz.”
Geçen yıl Akhisar’da düzenlenen yarışmada altın madalya alan Ali Osman Menteşe, “Bu yarışma, kaliteli zeytinyağının üretilmesi anlamında Türkiye’de düzenlenen tek yarışma, bu yarışmaya Türkiye’nin her yerinden zeytinyağı üreticileri katılmalı” diyerek şunları söyledi: “Böyle yarışmalar, zeytinyağının kalitesini belgelemek isteyenler için önemli. Bu yarışmalara katılım konusunda Ticaret ve Sanayi Odalarıyla Ziraat Odaları, üreticilerini teşvik etmeli. Bu yarışma, bir anlamda üreticiler arasında kaliteli zeytinyağı üretme konusunda bir rekabeti de sağlayacaktır. Dileğim, Milas’tan bu yarışmaya çok sayıda katılımın olması…”
Bu tür yarışmaların zeytinyağı kalitesini arttırdığına dikkat çeken Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas zeytin hasat şenliklerinin ve tadım eğitimlerinin Milas’ta kaliteli zeytinyağı üretimini geliştirdiğini belirterek şunları söyledi: “Ulusal ölçekte düzenlenen bu tip yarışmalar, zeytinyağımızın kalitesini arttıracaktır hiç şüphesiz. Düzenlediğimiz şenlikler ve verilen eğitimler sonucunda, Milas memecik zeytinyağının kalitesinde çok büyük artış olduğunu gördük. Bu işe gönül vermiş, çığır açacak üreticilerimiz bu yarışmaya katılmalı, Osman Menteşe gibi ödül sahibi yeni üreticiler içimizden çıkmalıdır. Bu yarışmada elde edilecek bir başarı, memecik zeytinyağımızın tanıtılmasında önemli fırsat olacaktır.”
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Bu yarışma, Milas memecik zeytinyağının tanıtılması için iyi bir imkân. Bu yarışmada alınan dereceler, yağımızın kalitesini kanıtlar. Bölgemizde kaliteli üretim yapan Odamıza kayıtlı üreticilerin bu yarışmaya katılması için teşvik edeceğiz” diye konuştu.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer de şunları söyledi: “Bu yarışmaya katılmak Milas için çok önemli. Bu yarışmalar, kalite bilincini geliştiriyor. Ocak sonuna doğru Odamızda Zeytindostu Derneği tarafından tadım eğitimleri verilecek. Tadım eğitimlerini ve kalite yarışmalarını önemsiyoruz. Amacımız, ilçemizden, Menteşe gibi, ödül alan üretici sayısını çoğaltmak… Üyelerimizin bu yarışmaya katılması için çalışma yapacağız.”
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da, bu yarışmanın ülke genelinde sektörde düzenlenen tek ve üst düzey yarışma olduğunu belirterek, “Böyle yarışmalar, kaliteli zeytinyağının üretilmesinde bir itici güç oluşturur. Yarışmaya ilçemizden en geniş şekilde katılımın olması, bu yarışmada Milas memecik zeytinyağının derece alması bizi mutlu eder. Bu konuda Belediye olarak üzerimize düşen bir görev olursa, bunu da seve seve yerine getiririz” dedi.
Yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgiye ve yarışma şartnamesine; ‘www.zeytindostu.org’ sitesinden ulaşılabileceği belirtildi. Kayıt için iletişim: 0232 422 01 02 – 0532 540 05 86
Haber: Nevzat Çağlar Tüfekçi

Hiç yorum yok: