Milas ve bölgesi,
yüz yıllardan beri insanlarının geçimlerini zeytincilikle sağladıkları
bir bölgedir. Milas, “memecik” zeytin
türüne ve ülkemizin % 10 (9 milyon) ağaç potansiyeline sahip bulunmaktadır.
Bu oran, Türkiye zeytin varlığı açısından önemli bir orandır. Ancak bölge
tarımının gelişmesinde önemli bir sektör konumunda olması gereken zeytincilik
sektörü, ilçede istenilen katma değeri yaratamadığı görülmektedir.
Ali Osman Menteşe gibi az sayıda zeytin ve zeytinyağı
üreticileri kaliteli yağlar üretmişler, Milas zeytinyağının uluslararası kataloglara
girmesini, ulusal ve uluslararası yarışmalarda derece alması yönünde güzel
başarılar sağlamışlardır. Bu üreticilerimizin sayısının çok az olması, kaliteli
zeytinyağı üretiminde bilinçli üretici sayısını arttırmamız gerçeğini ortaya
çıkarmaktadır. Ülkemizde giderek artan sağlık bilinci ve doğal gıdalara olan
talep sebebiyle zeytin ve zeytinyağına olan talep de artmaktadır.
Oysa benim çocukluğumda memleketim olan Iğdır’da, zeytin bakkalda
teneke kutularda satılır ve zeytin ancak eve misafir geldiğinde; sofraya konur,
bunun dışında evde zeytin yenmez ve zeytinyağı kullanılmazdı. Yıllar içerisinde
zeytin ve zeytinyağının yararlarını öğrendikçe, sağlıklı beslenmek adına şimdi
yemeklerimizde zeytinyağı ve kahvaltılarımızda zeytin kullanıyoruz. İnsanın
önceden sahip olduğu yemek alışkanlığını değiştirmesi zor oluyor, bu nedenle
çocuklarımızı Ege mutfak kültürüne alıştırıyoruz.
“Milas Zeytin Hasat Şenliği” ni düzenlememizin temel amacı, Milas zeytin ve zeytinyağına hak ettiği değeri kazandırmak, zeytin fidanı dikiminden, zeytin hasadına kadar olan sürede doğru bildiğimiz yanlışları düzeltmek, “memecik” zeytin türünün ve soğuk sıkımın önemine vurgu yapmak, standartlara uygun üretim, depolama, ambalajlama, , tanıtım ve pazarlama konusunda iyileştirme çalışmalarını nasıl gerçekleştireceğimizi tartışmak için uygun platform yaratmaktır. Bu amaçla yola çıktığımız süreçte başarılı olduğumuzu düşünmekteyim.
Çünkü eskiden
rafinerilik olarak değerlendirilen Milas zeytinyağı şu anda 1- 1.5 asidin
üzerinde olmamakla birlikte, bu yılın yağ asit değerleri 0.8 ortalamaya
çekildiği yapılan ölçümlerden anlaşılmaktadır. Artık dostlarımızın bizden soğuk
sıkım Milas zeytinyağı istemeleri,
ilçemizde düzenli olarak verilen eğitimlerin ve düzenlenen şenliklerin,
önemli ölçüde üretici bilinçlenmesi ve zeytinyağı kalitesi yarattığının bir
kanıtı olmaktadır.
Şenlik, Kaymakamlık öncülüğünde; Milas Belediyesi, Milas Meslek Yüksekokulu, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası, Şoförler ve Otomobilciler Odası, TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Turizm Bürosu, Milas Süt Birliği, Zeytindostu Derneği ve Sınır Tanımayan Şefler - AREGALA Gastronomi Federasyonu’ndan oluşan bir komitenin çalışması sonucu ortaya çıkmıştır. Tüm bu kurumların uyum içerisinde çalışması ve birlikte hareket etmesi, bize başarılı sonuçlar elde ettiğimiz bir şenlik kazandırmıştır.
Temel görevimiz; tarih, kültür, tarım ve turizm potansiyeli
yüksek olan ilçemizde iyi hizmetler vermek, potansiyeli doğrultusunda hak
ettiği yerde olmasını sağlayabilmektir. İlçemizde kurumlararası birliktelik ve
uyum olduğu sürece; bunu başaracağımıza inancım sonsuzdur.
Bu bağlamda emeğin, bolluğun,
huzurun ve barışın simgesi olan zeytinimize ve
“2.Milas Zeytin Hasat Şenliği”mize özel ilgi göstererek bizlerle
birlikte olduğunuz ve şenliğimize gazetenizdeki köşenizde yer verdiğinizden
dolayı şahsınıza, şahsım ve Milas halkı adına teşekkür eder, saygılar sunarım.
Fuat GÜREL
Milas Kaymakamı
Şenlik Düzenleme Komitesi Başkanı
e-mail: milas@icisleri.gov.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder