19 Mayıs 2012 Cumartesi

Kooperatiflerle Daha Güzel Bir Dünya Kurulabilir mi?

             Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğrencileri  Atatürkçü Düşünce Topluluğu,  15 Mayıs 2012 tarihinde  Isparta’da, “Türkiye’de ve Dünya’da Kooperatifçiliğin Gelişimi”   konulu bir panel düzenledi. Panel , Prof. Dr. Aynur Gül Karahan danışmanlığında,  Atatürkçü  Düşünce Topluluğu sorumlusu Emre Yorgancıgil (Tıp Fak. öğrencisi) ve Tayfun…. (Ziraat Fak. öğrencisi)  tarafından organize edildi.
              Prof.Dr.Vecdi DEMİRCAN (SDÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü)’ın yönettiği panele, Sitemiz Köşe Yazarı  ve MĞÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan ÇIKIN ile E.Ü. öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı  konuşmacı olarak katıldılar.
           Prof. Mustafa Kaymakçı, “Atatürk, Tarım ve Kooperatifçilik” konusunda  “Kurtuluş ve Kuruluş”  sürecine ait Türkiye Cumhuriyeti ile ilgili önemli bilgiler sundu. Prof. Dr. Ayhan ÇIKIN’da “Kooperatiflerle Daha Güzel Bir Dünya Kurulabilir mi?” konusunda ayrıntılı bir konuşma yaptı .
            Prof. Dr. ÇIKIN özetle şunları söyledi : “ekonomide önemli bir kriz yaşanmakta. Ekonomilerde “makro –ekonomik denge”nin merkezi, ulusal ekonomilerden çıkarak uluslararası düzeyde bir denge arayışı sürecine girdi . Özellikle , “kar güdüsü” ile i ekonomik faaliyetlerini  gerçekleştiren egemen işletme tipinden kaynaklanan ve yüzyıllardan beri “likit-para”  ya da “finans kapital” olarak biriken nakit sermaye, günümüzde dünya reel üretimin çok üstlerinde bir miktara ulaşmış bulunmaktadır. Klasik iktisatçıların “tüketilmeyen mal üretilmez” esprisinden hareketle, “harcanmayan geliri n“ kaynağı olan üretim sektörlerini de devreden çıkartan  ve işsizliği evrensel bir boyuta taşıyan bu olgu ekonomilerde sürekli dalgalanmalar yaratmakta ve toplumların huzurunu bozmaktadır.
            Ayrıca “finans kapital” olarak banka sistemi içinde birikmiş olan “para-sermaye” gelişen teknolojilerden yararlanarak süratle dünyanın her tarafına “borç-kredi” şeklinde ulaşmakta, gelişmekte olan ekonomileri çeşitli şekillerde finanse ederek, hem bu ülkelere sürekli borçlandırmakta, hem de yerel kaynakların ulusal ekonomilerden dışlanmasına  neden olmaktadır.  Özellikle, coğrafyasından ayrılması mümkün olmayan doğal ve  işgücü kaynaklarının istihdam dışı kalmasına sebep olmaktadır. Onun yerine, “ihtiyaçlara göre üretimi planlayan” işletme tiplerinin ekonomiyi rahatlatabileceğini söyleyen Dr. ÇIKIN, bunu da bir buçuk asırdan bu yana   varlığını gösteren “kooperatif işletmeler” olduğunu söyledi.
          Özellikle, fiyatların oluşmasında, pazarların organizasyonunda  önemli görevler üstlenen kooperatiflerin, makro- ekonomik dengeyi bozucu bir özelliği bulunan “kar amaçlı geleneksel işletmeler”in yanında , “makro ekonomik dengeyi düzenleyici” katkısının çok boyutlu   tartışılması gerektiğini  belirtti. Nitekim 2008 krizinden, kooperatif işletmelerin, özellikle kooperatif statülü finans kuruluşlarının başarıyla çıktığının uluslararası düzeyde kabul gördüğünü, Birleşmiş Milletlerin 2012 yılını “Uluslararası Kooperatifler Yılı” ilan ettiğini söyledi.


 Kaynak: http://www.mylasa.net/

Hiç yorum yok: