6 Kasım 2011 Pazar

ALZHEİMER HASTALIĞININ TEDAVİSİNDE HİNDİSTANCEVİZİ YAĞI MI YOKSA ZEYTİNYAĞI MI KULLANILMALIDIR?

       Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, 6 Kasım 2011 tarihli Hürriyet Pazar Gazetesinde editörlüğünü yaptığı “Yaşasın Hayat” sayfasında bu konuyu işliyor ve Kognitif Nöroloji ve Demans Kliniği’nin kurucularından Nörolog Gülüstü Kaptanoğlu’nun önerisine yer veriyor. Müftüolu’na göre Dr. Kaptanoğlu, bu konuda çok özel eğitimler almış, uzmanlaşmış bir isim.
Prof. Dr. Müftüoğlu, uzman doktorun görüşüne başvurmasının nedenini şöyle açıklıyor: “Serdar Turgut, geçen pazar günü köşe yazısında, ‘Alzheimer hastalığının tedavisi için mucize bir öneri’ getirerek hastalığın belirtilerini hafifletmek ya da korunmak isteyenlere ‘hindistancevizi yağından faydalanmayı’ tavsiye etti. Üzülerek belirteyim ki bellek kaybı ve Alzheimer hastalığı alanında nörologlar bu önerinin güvenilir bir bilimsel desteğinin olmadığını düşünüyor.”
İşte Dr. Gülüstü Kaptanoğlu’nun bu konudaki değerlendirmesi ve hindistancevizi yerine zeytinyağı önerisi: “Hindistancevizi yağını hastalar alsa ne olur? Mesela en basit yan etkisi olan diyare(ishal) yaşlı hastalar için ciddi sorun anlamına gelebilir. Önemli bir yan etki olmasaydı bile bu zor hastalıkla yaşama tutunan hastalarımız da, bir gün Alzheimer hastalığına yakalanmaktan korkanlar da, yeterli bilimsel kanıt olmadan boş umutlara sevk edil(e)meyecek kadar değerli.
Hastalarımızı ve yakınlarını olmayan mucizelerden değil, umudumuzu koruyarak bugün bilebildiğimiz bilimsel doğrulardan haberdar etmekle yükümlüyüz. Elbette ki umut veren bitkisel tedavilerin peşine düşüp, doğru araştırma yöntemleri ile sorgulamak da önemli bir sorumluluğumuz. Damak tadımıza pek uymayan hindistancevizi yağını, yeterli bilimsel kanıt olmadan her gün zoraki tüketmek yerine, yararı için daha çok bilimsel kanıt olan ve genetik iklimimize daha çok uyan zeytinyağını, fındığı, cevizi ve balıklarımızı yemek; sağlıklı kalmanın daha lezzetli bir yolu olabilir.” (www.osmanmuftuoglu.net)

Hiç yorum yok: