27 Şubat 2016 Cumartesi

ALİ OSMAN MENTEŞE’DEN, VEDAT MİLOR’A TEPKİ!

Milaslı zeytin ve zeytinyağı üreticisi, Milas’ın Memecik zeytinlerinden elde ettiği yağla, uluslararası ödüller alan, dünyadaki 500 markanın yer aldığı Flos Olei kataloğunda ürününe yer açan Ali Osman Menteşe, Hürriyet’in gurme yazarı Vedat Milor’un 3 haftadır köşesinde yazdığı zeytinyağı ile ilgili yazıların, yanlış bilgi ürünü olduğunu belirterek; Milor’un yazılarına bir açıklamayla tepki gösterdi. Menteşe, Milor’un, “en iyi zeytinyağı Edremit’ten çıkar diye bir saplantınız var” diyerek, onu sert bir dille eleştirdi ve “her bölgenin kendisine has bir aroması vardır. Bu İtalya’da da böyledir, İspanya’da ve diğer ülkelerde de. Bu kişinin saplantıları var, her fırsatta düzeltilmesi gerektiği düşüncesindeyim” dedi.

Menteşe’nin, Gurme Vedat Milor’un 14 Şubat 2016 tarihinde Hürriyet Pazar ekinde çıkan yazısına tepki verdiği yanıtı şöyle:
“Sayın Vedat Milor,
Bugün, 14 Şubat 2016 ve bir hafta önce Hürriyet Gazetesinde çıkan yazınızı okudum. Daha önceki yıllarda da Milliyet Gazetesinde konu ile ilgi yazı yazmıştınız ve oradaki yanlış değerlendirmenizi size bildirmiştim.
Ben Güney Ege Milas’ta zeytin ve zeytinyağı üreticisiyim. Butik bir işletmem var. Kendi zeytinliklerimden elde ettiğim zeytinlerden yağ üretiyorum. Ürettiğim zeytinyağı İtalya’da Yayınlanan Flos Olei katalogunda her yıl dünyanın ilk 500 yağı arasında yer alıyor. Türkiye’den de bu katalogda yer alabilen zeytinyağları arasında en yüksek puanı alarak ilk sıralarda bulunuyor.
Bunları size neden yazıyorum. Bir saplantınız var. En iyi zeytinyağı Edremit den çıkar diye. Böyle bir şey yok. Her bölgenin kendine has aroması, tadı vardır. Bu İtalya’da da böyledir, İspanyada da böyledir, diğer üretici ülkelerde de böyledir. Şuranın zeytinyağı en iyisidir demek tamamen yanıltıcı bir ifadedir. İyi zeytin yetiştiricisi vardır, doğru hasat şekli vardır, doğru çalışan, temiz sıkan, soğuk sıkan zeytinyağı fabrikası vardır ve doğru saklama ve ambalaj şekli vardır. Zeytinyağının kalitesine etki eden faktörler bunlardır. Önemli olan tüketicin ağzının tadıdır. ”En iyi” ifadesi ancak o kişinin ağzının tadında yerini bulur. Bu ağız tadı; Edremit de olur, Milas da olur, Mut da olur, Kilis de olur, Artvin de olur, Aydın da olur.


Zaman, zaman yazılarınızı takip ediyor, TV programlarınızı izliyorum. Zeytinyağı konusunda doğru bilgilere sahip değilsiniz. Oradan, buradan duyduğunuz, topladığınız bilgilerle yazı yazıyorsunuz ve bu yazılar da kamuoyunu aydınlatmıyor, aksine düşüncelerini karartıyor.
Son yazınızda kullandığınız şu ifade baştan aşağı yanlış “Halkımızın Zeytinyağını ağır bulmasının başlıca nedeni, yemeklerde hatta salatalarda riviera kullanılmasıdır.” Bu ifade başlı başına bilgisizlik taşımaktadır.
Riviera zeytinyağı nedir? Yüksek asitli, yemeklik olarak kullanılamayacak kalitede ki zeytinyağların rafine fabrikalarında kimyasal işlemden geçirilerek asit derecesi düşürülür, kokusuz bir yağ elde edilir. Bu yağ zeytinyağının sahip olması gereken özelliklerin çok azına sahiptir. Bu yağın içersine bir miktar zeytin kokusu versin diye sızma zeytinyağı katılır. Oldu size Riviyera zeytinyağı. Bu yağ hiç de söylediğiniz gibi ”ağır” bir yağ değildir. Ayçiçek yağı, Mısır Özü yağı gibi hafif nitelik de bir yağdır. Riviera yağını kullanan kendisin zeytinyağı kullanıyorum sanır ama kullandığı yağ kimyasal işlem sonucu elde edilmiş diğer bitkisel yağlardan farklı olmayan bir yağdır. Fiyatı ucuzdur çünkü hammaddesi olan yüksek asitli zeytinyağı ucuzdur doğrudan tüketilmesi imkânsızdır ancak sabun yapılır.

Sonuç olarak Riviyera zeytinyağı, bir sızma zeytinyağında olması gereken (Acılık=bitterness, yakıcılık=pungency, meyvemsilik=fruty) özellikleri taşımaz. Sizin deyişinizin aksine “hafif” bir yağdır ama gerçek zeytinyağı değildir. Diğer taraftan Gerçek Soğuk Sıkım Zeytinyağı da “Hafif “ bir yağdır. Asit Derecesi düşüktür (en fazla 0,8 %, peroksit değeri düşüktür en fazla 0,8-0,9 %) Yakıcılığı ve acılığı dengeli olan zeytinyağı “ağır” olması gibi niteleme söz konusu olmayıp, içilecek kalitedir. Bir bardağa doldurup lıkır, lıkır içersiniz, bu zeytinyağı ile pişirilen yemeklerin tadı bambaşka olur. “Ağır” nitelemesi ancak yüksek asitli %1 ve 2 üstü, beklemiş zeytinlerden elde edilen, saklama koşullarına uymayarak depolanmış zeytinyağında oluşur.
Size ciddi bir önerim var. Kamuoyu ile bilgi paylaşmak için gazete de yazı yazmadan evvel konu ile ilgili tam bilgi sahibi olun. Veya gerekli uzman kişilerle görüşün. Okuyucu, yazdıklarınızı doğru sanıyor, oysa eksik ve yanlış. Konu hakkında derinlemesine bilgi sahibi olabilmek için Zeytinyağı Tadım Eğitimi alın. Ülkemizde bu eğitimi veren Zeytin Dostu Derneği- İzmir, yine İzmir-Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi var. Diğer taraftan İtalyan yemek kültürüne çok aşinasınız. İtalya’da da düzenlenen zeytinyağı tadımcı eğitimleri var. Buralardan alacağınız sertifikalardan sonra konu hakkında görüş bildiren yazılar yazın lütfen
Saygılarımla,
Haber: Nevzat Çağlar Tüfekçi


2 yorum:

ALVEGARİ dedi ki...

Doğru söze ve doğrulara ne denir?

Muhammet özkan dedi ki...

YENİLENE BİLİR ENERJİDE BÜYÜK ATILIM


• orman ürün

leri & mobilya sektörün atıklarını,
• Tavuk ve büyük hayvan ciftliklerin gübrelerin kurutulup yakita cevrilmesi,
• Zeytinyağı fabrikaların atıklarını ,
• prina fabrikaların • kağıt fabrikaları atıklarını

• büyükşehir belediyelerin arıtma çamurlarını ,
• tarımsal atık(mısır sapı,pamuk sapı vb…) atıkları olanlar ve yem fabrikaların
DİKKATİNE !
pelletleme ve kurutma tesisi kurmaktayız….



Saygılarımla / İyi Çalışmalar
Pazarlama Departmanı
Muhammet ÖZKAN
E-mail :mert67ozkan@gmail.com
0544 543 80 40

BİOMAKSAN ENERJİ
Tel : 0232 853 18 36
Adres : 7 Eylül Mah.5534 Sok.No:112 TORBALI / İZMİR