Ülke genelinde 170
milyona yakın zeytin ağacı bulunmaktadır. Bunun 17 milyonu Muğla’dadır. Muğla, Balıkesir ve Aydın’dan sonra 3.
sıradadır. Milas, 8.550.000 meyve veren ve 250 bin meyve vermeyen zeytin
ağacına sahiptir. Milas zeytinlerinden,
var yılında 100 bin ton tane zeytin elde edilmekte, bunun % 10’u sofralığa,
geri kalanı yağlık zeytin olarak ayrılmaktadır.
Milas zeytinlerinden var yılında yaklaşık 16 bin ton zeytinyağı elde
edilmektedir. Bu anlamda Milas, önemli bir zeytinyağı üretim merkezi durumundadır.
Milas zeytinleri, bugün
olduğu gibi Karya döneminde halkın temel geçim kaynağıydı. İ.Ö.
3. Binlerde Sümerler, Batı Anadolululara, ‘Deniz kıyısındaki güneş
bahçesinde yaşayan insanlar’ derlermiş.
Firavunlar zamanında da Mısırlılar, Egeliler’e, ‘Denizin yüreğinde
yaşayan nsanlar’ derlermiş. ‘Bereketli
Hilal’ olarak
adlandırılan Nil Deltası, Mezopotamya ve Anadolu’yu, özellikle Ege kıyılarını
içine alan toprakları, tarih boyunca farklı kökenden onlarca kavim vatan seçmiş
veya sahip olmaya çalışmıştır. Bunun nedeni ise topraklarının verimliliği,
stratejik konumu ve güzel iklimidir. Rivayete göre, istilacı kavimler, Karya
topraklarını ele geçirmek amacıyla, savaşçılıklarıyla ünlü Karlar’ın moralini
bozmak için, önce zeytin ağaçlarını dibinden keserlermiş...
Milas
bölgesi zeytin ve zeytinyağı açısından önemli bir alan olmasına rağmen, ta 2
binli yıllara kadar, zeytinyağı rafinerilik olarak değerlendirilmiş, hiçbir
zaman sofralık zeytinyağı olarak nitelendirilmemiş. Oysa memecik zeytininden
elde edilen zeytinyağları, bulundukları coğrafi ve iklim koşulları nedeniyle
çok lezzetliydi. Lezzetli bir zeytinyağının, lezzetsiz hale gelmesinde, bu
değerlendirmelerin yapılmasında haklı nedenler vardı. Üretici bilinçsizdi.
Zeytin hasadının nasıl yapılacağını, ne kadarlık süre içinde zeytinin sıkıma
girmesi gerektiğini bilmiyorlardı. Onlar, zeytin taneleri, kümelerde ve
çuvalların içinde ne kadar çok beklerse, o kadar çok yağ elde edeceklerini
düşünüyorlardı. Onlar, zeytin uzun süre beklerse, karasuyunu salar, geride sırf
zeytinin yağı kalır diye biliyorlardı. Oysa bu çok yanlış bilgi sahibi
olunmasıydı!
Milas
zeytinciliğinin yazgısı, 1998 yılında Ali Osman Menteşe’nin baba topraklarına
dönmesiyle, değişmeye başlar. Menteşe, babadan kalma zeytinliklerinde, bilimsel
tarım uygulamalarına başlar. Budama, gübreleme, zeytin hastalıklarına karşı
mücadele konularına önem verir. Bu konuda çevresini aydınlatır. Başlangıçta
onun yaptıklarına kuşkuyla yaklaşanlar, daha sonra onlar da aynısını uygulamaya
başlar…
Osman
Menteşe, bilimsel zeytin hasadı ve zeytinyağı elde etme yöntemleriyle Milas’ın
memecik zeytininin ve zeytinyağının adını, aldığı ödüllerle ülkeye ve dünyaya
duyurdu. İtalya merkezli, dünyanın en iyi zeytinyağlarının yer aldığı, ‘Flos
Olei’ dünya sızma zeytinyağları katalogunda her yıl yerini aldı. Orijinal ismi şöyle:”Flos-Olei 2013 A guida to the world of extra virgin
olive oil.”
2013 katalogunda 46
ülkeden, çeşitli markalardaki zeytinyağları yer alıyor. Bu katalogda,
Türkiye’den puanlanmış olarak 11 markanın ismini görüyoruz ve bunların 3’ü
“Memecik Zeytini”yle Milas-Bodrum yöresinden. Bu katalogda yer alma
başarısını gösteren yöremiz üreticileri ve markaları şöyle: Sitare-Osman
Menteşe Çiftliği, Markası SOM; Zeynep-Cem Çelikkol, Markası Kairos
Zeytinevi-Şenköy; Haluk-Selva İşmen, Markası Selia, Çömlekçi Köyü(Bodrum).
Menteşe Som ve Kairos zeytinevi, 2014 katalogunda da yer aldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder