2 Aralık 2014 Salı

MİLAS 1. ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİNİN ARDINDAN...

Milas, 29-30 kasım tarihlerinde, iki gün boyunca, çok önemli günler yaşadı. Bu iki günün önemi, ilk defa Milas’ta zeytin hasat şenliğinin düzenleniyor olmasıydı. Bu etkinlik Milas için neden önemliydi?

Her şeyden önce, Milas önemli zeytin bölgesiydi. Milas’ta 8,5 milyon, Muğla il genelinde ise 15 milyon civarında zeytin ağacı bulunuyor. Ülke genelindeki zeytin ağacı toplamı da 170 milyon civarında. Bu sayılar doğrultusunda Milas’taki zeytinlerin ülke toplamına oranı % 5, il geneline oranı % 56’dır. Bu, azımsanmayacak bir orandır. 2.167 kilometrekare yüz ölçümlü Milas’ın, % 60’ı ormanlarla; 80 bin hektarlık ekilip-biçilebilir, ürün alınabilir kültür arazisinin 50 bin hektarı da zeytin ağaçlarıyla kaplıdır. Yıllık 19-20 bin tonla ülke zeytinyağının % 10’unu karşılar. Milas’ta 93 zeytinyağı fabrikası bulunmaktadır. Milas’ta en az 7 bin çiftçi ailesi geçimini büyük oranda zeytinden sağlamaktadır.

Zeytin tarımının Milas’ta geliştirilmesi, zeytin üretiminde yeni ufukların açılması ve bir görüş zenginliğinin yaratılabilmesi için bu tür etkinliklere ihtiyaç bulunmaktaydı. Yıllardır bu konu değişik toplantılarda dile getirilmesine rağmen gerçekleştirilememişti. Milas için geç kalınmış bir faaliyetti ama hiçbir şey için geç kalınmış değildir. İlki gerçekleştirilen bu etkinlik, Milas’taki ürünlerin değerlendirilmesi, bir marka yaratılabilmesi konusunda önemli mesajlar verdi. 

Başta Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar, Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Gıda-Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici olmak üzere üst düzeyde katılımlar oldu. Yapılan konuşmalarda, Milas zeytinciğinin geliştirilmesi, Milas zeytinyağının bir marka haline getirilmesi, pazarlama sorunlarının aşılması doğrultusunda önemli açıklamalar yapıldı.

MİTSO toplantı salonunda, Milas zeytinciliği ve geleceği konulu bir panel düzenlenildi. Panelistler:  Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur(Muğla Üni. Milas MYO),  zeytin ve zeytinyağı üreticileri Ali Osman Menteşe, Zeynep Çelikoğlu ve İpek Akarca ile David Levi(Kimya Mühendisi). Toplantının yöneticiliğini, Milas MYO öğretim görevlisi Yar. Doç. Dr. Mehmet Günlük yaptı.

 

Konuşmacılar, Milas zeytinciliğinin geliştirilmesi için neler yapılması gerektiği, kaliteli zeytinyağı elde edilmesi için nasıl bir yöntem uygulanması, ‘Milas zeytinyağı’ markasının yaratılmasının önemi, zeytinyağında coğrafi işaretlemenin çok önemli olduğu ve üretmek kadar pazarlama konusunda da kafa yorulması üzerinde durdular ve bunun için mutlaka dış pazarlara açılmanın şart olduğuna dikkat çektiler. Dışarıdan bir göz olarak, 1948 Milas doğumlu ve İsrail’de yaşayan David Levi’nin konuşması, değerlendirmeleri ve önerileri ise özellikle çok çarpıcıydı… Ticarette ve turizmde, Milas ve Muğla için, yeni bakış açıları yarattı.  

 

Şenlikte ayrıca, restore edilen Çöllüoğlu Hanı’nda zeytin konulu fotoğraf sergisi açıldı. İkinci gün Ali Osman Menteşe’nin Ağaçlıhöyük Köyündeki(şimdi mahalle) zeytinliğinde, zeytin hasadı yapıldı. Toplanan zeytinler, Zeybekler’e ait modern fabrikada sıkıldı ve elde edilen zeytinyağı, küçük kavanozlar içinde hasat yapanlara hediye edildi. Uluslararası kimlikli yemek ustaları, kendi mutfaklarından tatlar sundular ve zeytinyağlı Milas yemekleri konulu yarışmada, en güzel yemekleri değerlendirdiler. Ayrıca Zeytindostu Derneği tarafından, zeytinyağı tadım eğitimi verildi. Bu eğitimler, Milas’ta sık sık tekrar edilerek, gerçek zeytinyağıyla sahtesini veya katkılısını birbirinden ayırt edecek insanlar çoğaltılmalı…

 

Sonuç:

Şenlik, Milas Kaymakamı Fuat Gürel’in öncülüğünde, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve MİTSO Başkanı Reşit Özer ile diğer Oda ve şahısların katkılarıyla gerçekleşti. Şenlik, her sene, et etkin şekilde devam ettirilmeli.  Şimdi sıra, Milas’ın diğer önemli ürünleri olan, bal ve halıda… Bu şenliğin gerçekleşmesini sağlayan herkes, teşekkürü, fazlasıyla hak ediyor…
 
Nevzat Çağlar Tüfekçi

 

                            

                                 

 

 

Hiç yorum yok: