Her şeyden önce, Milas
önemli zeytin bölgesiydi. Milas’ta 8,5 milyon, Muğla il genelinde ise 15 milyon
civarında zeytin ağacı bulunuyor. Ülke genelindeki zeytin ağacı toplamı da 170
milyon civarında. Bu sayılar doğrultusunda Milas’taki zeytinlerin ülke toplamına
oranı % 5, il geneline oranı % 56’dır. Bu, azımsanmayacak bir orandır. 2.167
kilometrekare yüz ölçümlü Milas’ın, % 60’ı ormanlarla; 80 bin hektarlık
ekilip-biçilebilir, ürün alınabilir kültür arazisinin 50 bin hektarı da zeytin
ağaçlarıyla kaplıdır. Yıllık 19-20 bin tonla ülke zeytinyağının % 10’unu
karşılar. Milas’ta 93 zeytinyağı fabrikası bulunmaktadır. Milas’ta en az 7 bin
çiftçi ailesi geçimini büyük oranda zeytinden sağlamaktadır.
Zeytin tarımının
Milas’ta geliştirilmesi, zeytin üretiminde yeni ufukların açılması ve bir görüş
zenginliğinin yaratılabilmesi için bu tür etkinliklere ihtiyaç bulunmaktaydı.
Yıllardır bu konu değişik toplantılarda dile getirilmesine rağmen
gerçekleştirilememişti. Milas için geç kalınmış bir faaliyetti ama hiçbir şey için
geç kalınmış değildir. İlki gerçekleştirilen bu etkinlik, Milas’taki ürünlerin
değerlendirilmesi, bir marka yaratılabilmesi konusunda önemli mesajlar
verdi.
Başta Muğla Valisi Amir
Çiçek, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman
Gürün, Muğla Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar, Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Gıda-Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü
Nazif Ekici olmak üzere üst düzeyde katılımlar oldu. Yapılan konuşmalarda,
Milas zeytinciğinin geliştirilmesi, Milas zeytinyağının bir marka haline
getirilmesi, pazarlama sorunlarının aşılması doğrultusunda önemli açıklamalar
yapıldı.
MİTSO toplantı
salonunda, Milas zeytinciliği ve geleceği konulu bir panel düzenlenildi. Panelistler: Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur(Muğla Üni. Milas
MYO), zeytin ve zeytinyağı üreticileri Ali
Osman Menteşe, Zeynep Çelikoğlu ve İpek Akarca ile David Levi(Kimya Mühendisi).
Toplantının yöneticiliğini, Milas MYO öğretim görevlisi Yar. Doç. Dr. Mehmet
Günlük yaptı.
Konuşmacılar, Milas
zeytinciliğinin geliştirilmesi için neler yapılması gerektiği, kaliteli
zeytinyağı elde edilmesi için nasıl bir yöntem uygulanması, ‘Milas zeytinyağı’
markasının yaratılmasının önemi, zeytinyağında coğrafi işaretlemenin çok önemli
olduğu ve üretmek kadar pazarlama konusunda da kafa yorulması üzerinde durdular
ve bunun için mutlaka dış pazarlara açılmanın şart olduğuna dikkat çektiler.
Dışarıdan bir göz olarak, 1948 Milas doğumlu ve İsrail’de yaşayan David
Levi’nin konuşması, değerlendirmeleri ve önerileri ise özellikle çok
çarpıcıydı… Ticarette ve turizmde, Milas ve Muğla için, yeni bakış açıları
yarattı.
Şenlikte ayrıca,
restore edilen Çöllüoğlu Hanı’nda zeytin konulu fotoğraf sergisi açıldı. İkinci
gün Ali Osman Menteşe’nin Ağaçlıhöyük Köyündeki(şimdi mahalle) zeytinliğinde,
zeytin hasadı yapıldı. Toplanan zeytinler, Zeybekler’e ait modern fabrikada
sıkıldı ve elde edilen zeytinyağı, küçük kavanozlar içinde hasat yapanlara hediye
edildi. Uluslararası kimlikli yemek ustaları, kendi mutfaklarından tatlar
sundular ve zeytinyağlı Milas yemekleri konulu yarışmada, en güzel yemekleri
değerlendirdiler. Ayrıca Zeytindostu Derneği tarafından, zeytinyağı tadım
eğitimi verildi. Bu eğitimler, Milas’ta sık sık tekrar edilerek, gerçek
zeytinyağıyla sahtesini veya katkılısını birbirinden ayırt edecek insanlar
çoğaltılmalı…
Sonuç:
Şenlik, Milas Kaymakamı
Fuat Gürel’in öncülüğünde, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve MİTSO Başkanı
Reşit Özer ile diğer Oda ve şahısların katkılarıyla gerçekleşti. Şenlik, her
sene, et etkin şekilde devam ettirilmeli.
Şimdi sıra, Milas’ın diğer önemli ürünleri olan, bal ve halıda… Bu
şenliğin gerçekleşmesini sağlayan herkes, teşekkürü, fazlasıyla hak ediyor…
Nevzat Çağlar Tüfekçi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder