13 Mart 2012 Salı

ZEYTİNYAĞINDA ORTAK AKIL TOPLANTILARI

ZEYTİN-ZEYTİNYAĞINDA ORTAK AKLIN DURAĞI, FISTIK DİYARI GAZİANTEP OLDU


Zeytin ve zeytinyağı sektörünün en güçlü sivil toplum örgütü Zeytindostu Derneği’nin Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ev sahipliğinde düzenlediği 11.  Ortak Akıl Toplantısı, sektör bileşenlerini bir araya getirdi. Bölge zeytinciliğindeki gelişen ivmeye dikkat çekilen toplantıda birçok sektörel konu masaya yatırıldı.



Zeytin ve zeytinyağı sektöründe mevcut olan sorunlara ortak akıl ile çözüm yolları bulmak ve sektörde bir güç birliği oluşturarak çözüm yollarını hayata geçirmek için, sektöründe Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü olan Zeytindostu Derneği’nin 2008 yılından bu yana gerçekleştirdiği Ortak Akıl Toplantılarının 11. Durağı fıstık diyarı Gaziantep oldu. Gaziantep Ticaret Borsası’nın evsahipliği yaptığı toplantıda geride bırakılan zeytin hasat sezonu değerlendirilirken, Gaziantep’in zeytincilikte geldiği nokta, tağşiş gibi birçok sektörel konu masaya yatırıldı.

Gaziantep Vali Vekili Mustafa Ayhan, Ak Parti Gaziantep Milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu, Derya Bakbak, Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz, GTB Meclis Başkanı Ali Tabur, GTB Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye İhracatçılar Birliği Başkanvekili ve Eğe Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Başkanı Ali Nedim Güreli, Zeytindostu Derneği Gaziantep Temsilcisi Murat Çetin ve çok sayıda katılımcının yeraldığı toplantıda konuşan Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, dernek olarak şimdiye kadar birçok sektörel etkinlik ve çalışmaya imza attıklarını ifade ederek Türk zeytinciliğini uluslararası arenaya taşımayı hedeflediklerini kaydetti.

EN BÜYÜK SORUN: TAĞŞİŞ

Zeytin zeytinyağı sektörünün en önemli sorununun Tağşiş (Karışım yağ) olduğuna dikkat çeken Ölken, bunun zeytin ağacına ihanet olduğunu söyledi. Ölken, “Zeytinyağı sektörünün en büyük sorunu tağşiştir. Bu yağların karışımıdır, bana göre ihanettir. Kuran-ı Kerim’de yer alan kutsal zeytin ağacına ihanettir. Tağşiş yapan herkes ihanet ediyor. Biz nasıl olurda bu ağacın bu ürünlerine bu ihaneti yapabiliyoruz ve buna nasıl göz yumuyoruz. Ben buna şaşırıyorum” dedi.

ZEYTİNYAĞINDA REFERANS BORSA OLACAK

Gaziantep Ticaret Borsası Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu ise amaçlarının zeytinyağında da referans borsa haline gelmek olduğunu ifade ederek “Bugünkü hedefimiz ise; Antep fıstığı, hububat ve bakliyat ürünleriyle birlikte zeytinde de Ortadoğu’nun referans borsası olmaktır” dedi.
Borsa olarak geçmişte zeytin ve zeytinyağında önemli roller üstlendiklerini kaydeden Tiryakioğlu, “Zeytinde Ortadoğu’nun referans borsası olmayı hedefliyoruz. Nasıl ki dünyada Chicago Borsası merkez kabul ediliyorsa, bu tip ürünlerde de bu ürünlerin Ortadoğu’nun merkez borsası olması temel hedefimizdir. Laboratuvarımız zeytinyağı için bölgenin en donanımlı laboratuvarıdır. Yıllardır bölgemizde yetişen zeytin ve zeytinyağının kalite sorunlarından bahsedilmektedir. Kalite yeterli olmadığı için ihracat sorunlarından bahsedilir. Unutulmamalıdır ki kalite göreceli bir kavramdır. Ülkeden ülkeye değişir. Yeter ki siz kendi kriterleriniz ve özelliklerinizi ortaya koyun. Öyle ki yıllar önce Antep fıstığı boyutu sebebiyle işe yaramaz olarak değerlendirilirken ciddi çalışmalar sonucunda kendi kulvarında dünyanın en önemli fıstığı haline gelmiştir. Aynı yol haritasını zeytin için de kullanmamız gerekmektedir. Bunun için çok daha iyi örgütlenmemiz gerekmektedir” diye konuştu

ZEYTİNYAĞI TADIMI YAPTILAR

Organizasyon kapsamında ayrıca katılımcılara önceki toplantılarda olduğu gibi zeytinyağı tadım eğitimi de verildi. Zeytinyağı tadım eğitmeni Ahmet Çağlıbulanık tarafından kurulan tadım standıyla katılımcılara zeytinyağının duyusal analizinin yapım aşamaları tek tek anlatıldı. İlgiden memnun olduğunu dile getiren Çağlıbulanık, “İyi tadımcı, zeytinyağının tadına bakınca zeytinin kurak yerde mi yetiştiğini, ağaç dibinde kalan zeytinlerden mi yapılmış olduğunu, dalındayken don olayına mı maruz kaldığını anlar. Tüketicinin alacağı zeytinyağında aranması gereken belli özellikler vardır. Bunlar, zeytin meyvesinin tadı ve kokusunun olması ve zeytin meyvesinden kaynaklanan acılık ve yakıcılığa sahip olmasıdır. Kısacası zeytin meyvesini dalından koparın ve ısırın. Bu tadı unutmayın. Alacağınız zeytinyağında muhakkak bu tadı arayın.” şeklinde konuştu.

Kaynak: www.zeytindostu.org


Hiç yorum yok: