1 Kasım 2013 Cuma

SEKTÖRÜN FOTOĞRAFINI ÇEKTİ

1 Kasım 2013
t

Alhatttttvvv211Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, televizyon programına katıldı, adeta sektörün yarınını anlattı. Sektörün büyüdüğüne işaret eden Alhat, yeni düzene ilişkin ipuçları verdi. Tüketicilere de “İçiniz rahat olsun” mesajı gönderen Borsa Başkanı, “Tağşişin önüne geçildi” dedi.

ZEYTİN AĞACI/EKONOMİ Bloomberg TV’de bugün katıldığı televizyon programında zeytin ve zeytinyağı sektörünü anlatan Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, iç açıcı mesajlar verdi. Yeniçağ Gıda Genel Müdürü Ayla Yavaş ile birlikte İş Dünyası programına konukl olan Alhat, sektörde yeni firmaların girmesiyle ve rekoltenin artmasıyla birlikte marketlerde zeytinyağının fahiş fiyata satılması devrinin geride kalmaya başladığını belirtti.
Özellikle iç piyasa hakim olan ve Alhat’ın “Eski firmalar” diye tanımladığı bazı piyasa lideri firmaların zeytinyağını maliyetinin çok üzerinde tüketiciye ulaştırarak fahiş karlar elde ettiklerini kaydeden Alper Alhat, “Zeytinyağının maliyeti bellidir. Eski firmalar üreticiden 6.5 liraya yağı alıyorlar.Ama bakıyorsunun bu rakamın çok üzerinde marketlerde zeytinyağı satıyorlar. Rekolte artıyor. Sektör büyüyor. Yeni birçok firma piyasaya giriyor. Daha ucuza çok da iyi zeytinyağını satıyorlar” dedi.
“TAĞŞİŞ KALMADI”
Hileli yağ konusuna da değinen Alper Alhat, borsa başkanı olarak tüketicilerin yüreğine su serpen bir açıklama yaparak zeytinyağında tağşişin artık imkansız hale geldiğini savundu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu konuda çok iyi çalıştığını da kaydeden Alhat, “Bakanlığın denetimleri sonucu tağşiş kalmadı. Yeni firmaların fiyatlarını düşürdüğünü görüyoruz ve çok beğeniyoruz” dedi.
TÜM FİRMALARI DAVET ETTİ
Türkiye’deki zeytin ve zeytinyağı alanında tek ihtisas organize sanayi bölgesinin Akhisar’da kurulacağını ve inşaatına önümüzdeki yıl başlanacağını kaydeden Alper Alhat, “Bu bölge sadece zeytin ve zeytinyağına ilişkin olacak. Akhisar’da kuruluyor. Sektöre yatırım yapmak isteyen tüm firmaları buraya davet ediyorum” diye konuştu.
alperalhattv124343EKONOMİ BAKANLIĞI UNUTTU!
Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye zeytinyağı konusunda uyguladığı kotaya da değinen Alper Alhat, 2023 yılı için ihracatta önüne bu kadar yüksek hedefler koyan bir ülkede bu sorunun aşılamayacak bir sorun olmadığını dile getirerek, “Sanırım burada Ekonımi Bakanlığı zeytinyağı sektörünü unuttu. Önüne 500 milyar dolar 2023 ihracat hedefi koyan bakanlık için bu aşılamayacak bir sorun değil. İlerleyen dönemde bu kota sorununun aşılacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
ZEYTİNE PRİM
Akhisar’da sofralık zeytin anlamında öncü olduklarını kaydeden Alhat, kaliteyi ve üretimi daha ileri seviyelere getirmek için sofralık zeytine prim verilmesi gerektiğini söyledi. Zeytine verilecek primin sektörü kayıt altına almaya yönlendireceğini savunan Alhat, “Zeytine verilecek 25 kuruş prim ile sağlanacak KDV’yi görünce zaten bu primi kendileri artırmak isteyeceklerdir. Bunu zeytinyağında gördük.11 kuruş olan prim şimdi 71 kuruşa çıkarıldı” dedi.
GÜRELİ YİNE “DİR” DEDİ
Programa telefonla bağlanan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli ise, “Alper Alhat’ın söylediklerine aynen katılıyorum” dedikten sonra “sektörün en büyük sorunu nedir” sorusuna yine “DİR” olarak yanıt verdi. Güreli, Dahilde İşleme Rejimi taleplerini yıllardır dile getirdiklerini ancak sonuç alamadıklarını kaydederek, konunun sektörün önündeki en büyük handikap olduğuna işaret etti. Borsa Başkanı Alper Alhat da DİR konusunun bir gereklilik olduğuna vurgu yaparak un sektörünü örnek gösterdi. Alhat, “Dahilde İşleme Rejimi un iharacatında uygulanıyor. Ve gayet de başarılı.Bu sektörde ihracat lideriyiz ülke olarak. Ve hiç bir buğday üreticisi de itiraz etmiyor” diye konuştu.
Yenicağ Gıda Genel Müdürü Ayla Yavaş ise zeytinde geniş bir ihracat yelpazemiz olduğunu belirterek yeni pazar arayışlarının artacak rekolte ile birlikte önem kazandığını söyledi.

Hiç yorum yok: