12 Şubat 2013 Salı

YATAĞAN’DAN YÜKSELEN BİR MARKA: ZEYTİNİN EFENDİSİ

Çevremizde birçok markalı üretimler bulunmaktadır. Bunların başında zeytinyağı gelmektedir. Güzel ve albenisi olan ambalajlar içinde üretilen kaliteli zeytinyağı markalarımızı fırsat buldukça bu köşeden sizlere tanıtmaya çalışacağız. Amacımız, ulusal ve uluslararası alanda beğeni kazanan, kalite standartlarına uygun olarak üretilen yağlarımızı, çok yakınlarımızda bulunan ve pek farkında olmadığımız bu zenginliklerimizi sizlerin tanımasını sağlamak…
xxx
İlk olarak Yatağan’da Erdemli Zeytinyağı Fabrikasında üretim yapan Turgut Anadolu Yatırım Ltd. Şti’nin markalı üretiminin tanıtımını yapacağız. Firma, “Zeytinin Efendisi Zeytinyağı” ile “TUAY” markalarının üretimini yapıyor. Erdemli zeytinyağı fabrikası, Milas-Yatağan karayolundan sapılan Turgut-Yeşilbağcılar yolunun 5. kilometresi üzerinde yer alıyor. Fabrika 5 yıldır faaliyette. Şirket yetkilisi, aynı zamanda Zeytindostu Derneğinin Muğla il temsilcisi olan Eczacı Atilla Totoş. Eczacılığının yanısıra zeytin ve zeytinyağına da gönül veren bir kişi. Muğla zeytinciliğinin gelişmesi/geliştirilmesi için yoğun bir çaba içinde kendisi…
Erdemli zeytin sıkma ve zeytinyağı şişeleme fabrikası, firmanın kendi ürünlerini değerlendirirken, aynı zamanda çevredeki zeytin üreticilerinin de zeytinlerinin sıkılmasını sağlıyor. Fabrikada başka markalara da fason üretimi yapılıyor. Soğuk sıkım tekniği ile elde edilen yağlar, “Zeytinin Efendisi Zeytinyağı” ve “TUAY” markalarıyla tüketiciyle buluşturuluyor.  250-500 ve 1000 mililitre cam şişelerle, 5 ve 18 litrelik teneke ambalajlar içinde üretimleri yapılıyor. Seri olarak dörtlü şişe dolumu yapabilen makinelere sahip bulunan fabrika; sıkım ve dolum tesisi olarak gıda üretim siciline kayıtlı ve gıda üretim izinli… Ambalajlı üretimde kullanılacak olan yağlar, 365 gün ve her gün 24 saat çalışan 18 dereceye ayarlı klima ile iklimlendirme odasındaki tankların içinde belli bir oda serinliğinde korunuyor. Böylelikle tankların içindeki zeytinyağlarının iklim değişikliklerinden etkilenmemesi sağlanmış oluyor…
Sağlıklı beslenmede kullanılacak zeytinyağının elde edilebilmesi için bazı kurallara uyulmasının çok önemli olduğunu vurgulayan firma yetkilisi Atilla Totoş şunları söylüyor: ”Hasat hızlı ve zamanında hasat yapılmalı. Bu, 15 Kasım ile 15Aralık arası dönem olup, zeytinin alaçakır olduğu halidir. Hasat sırasında toprağa değen ve değmeyen ürünler birbirinden ayrılmalı, kesinlikle birbirine karıştırılmamalıdır. Hasat yerinden sıkım yerine taşıma mutlaka kasalar içinde olmalı, çuvallarla taşıma yapılmamalıdır. Yağın besin değerinin yüksek olması için soğuk sıkım olmalıdır. Bu şartlar sağlanırsa, zeytin ilaçtır ve fiyatı da yüksektir.”
Türkiye’nin şişelenmiş olarak zeytinyağı satışının, en alt seviyede olduğunu, uluslararası piyasalarda yağın asit değeriyle birlikte kusursuz lezzetinin de fiyatın belirlenmesinde etkili olduğu belirten Totoş, Milas ve Muğla il zeytinciliğinin gelişmesinde önemli katkıları ve çabaları olan Osman Menteşe’nin de adını anmadan geçemiyor. “Zeytinin Efendisi” ve “TUAY” markalarını yaratıcısı Totoş, Osman Menteşe’den övgüyle ve saygıyla söz ederken şu sözler ağzından dökülüyor: “Muğla zeytinyağlarının uluslararası pazarlarda var olabileceğinin ispatını yapan ilk kişidir o. Onun varlığı, inatla doğruyu gösteren bir kutup yıldızı gibidir. Milas’ın rafinerilik olarak bilinen yağlarının, kaliteli yağlar olduğunu göstermekle, bölgenin kaderini değiştiren kişi olmuştur. Ayrıca kendisi zeytinyağı tadım eğitimini tamamlamış ender kişilerden birisidir. Ondan öğreneceğimiz çok şey var!”
Kaliteli ve sağlıklı bir zeytinyağının ayırt edilebilmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Atilla Totoş, bunun için üreticilerin mutlaka tadım eğitimi almaları gerektiğini belirterek, il çapında 1000-1500 kişiye yönelik bir tadım eğitim paneli düzenlemek istediklerini, il düzeyinde kaliteli yağ üretme bilincine ancak bu şekilde varılabileceğinin önemine değinerek; bu konuda, Muğla Valiliğinin desteğine ihtiyaçları bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Eczacı kimliği ile zeytinyağının bir ilaç olduğunu özellikle vurgulayan Atilla Totoş, zeytinyağının içinde bulunan polifenol maddesinin sağlıkta etkili olan bir madde olduğunu, bunun da, mide ülserine yol açan yedi çeşit mikrobu öldürenin sadece zeytinyağındaki bu polifenol maddesinin olduğunu söyledi. Totoş, zeytinyağı sürekli kullanıldığı takdirde, bu maddenin, mide, bağırsak, meme, prostat ve cilt kanseri türlerini, alzheimeri, kadınlarda kemik erimesini, hamile kadınlarda beslenme bozukluğunu önlediğini, radyasyona karşı duvar oluşturduğunu açıkladı…
Nevzat Çağlar Tüfekçi
karyatv@gmail.com






Hiç yorum yok: